top of page

SOS! Examen- en toetsenstress


Jawel hoor, ze staan weer voor de deur: de toetsen en examens. Voor veel kinderen, tieners en hun ouders een periode met extra stress en spannende momenten.

Meer prikkels, prestatiedruk, een zenuwachtig gevoel in buik en hoofd, continu de aandacht bij de leerstof houden en veel zitten, kunnen ervoor zorgen dat het hele lijf even, of wat langer kortsluit.

Moeilijker slapen, minder trek in gezonde voeding, hoofd – en buikpijn, afleiding zoeken op social media, “tangstemmetjes” en bijkomende “faalgedachten” liggen op de loer…

De meeste kinderen, tieners en jongeren trekken zich op aan het vooruitzicht van een heerlijke vakantie en vinden hierin de motivatie om door de zure appel heen te bijten, maar wat als…

  • Wat als die vervelende buikpijn maar niet verdwijnt?

  • Wat als die bergen leerstof niet kleiner en de faalgedachten alsmaar groter lijken te worden?

  • Wat als woelen, piekeren en draaien elke nacht van de partij zijn?

  • Wat als paniek de kop op steekt? Wat dan?

Yoga voor blije examens

Yoga helpt om de geest tot rust te brengen en het lichaam te ontspannen. De combinatie met krachtzinnen zorgt bovendien voor een boost voor het zelfvertrouwen en helpt bij het temperen van piekergedachten.

Speciaal voor de kids op de lagere school bieden we hier een yogarelactie-avontuur waarbij Dokter Jack, een avonturier in hart en nieren, met de kids op stap gaat in een wereld van ontladende, rustgevende, aandachtversterkende en andere oefeningen voor blije toetsen en examens. De oefeningen kunnen thuis of in de klas, op een matje of zittend op een stoel uitgevoerd worden. Kinderen in de lagere school vinden het doorgaans erg fijn om de yogahoudingen in een verhaal aangeboden te krijgen.

Ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen hebben de houdingen, de krachtzinnen of affirmaties, de visualisaties en de ademoefeningen dezelfde positieve uitwerkingen als voor kinderen tussen 5 en 10 jaar. De oefeningen kunnen ook voor hen als nuttige tussendoortjes gebruikt worden. Het verhaal kan naargelang de leeftijd wel achterwege gelaten worden.

Je kan het yoga-avontuur hier downloaden.

Door Evi, snubbelbubbel.blogspot.be, coaching, deugdenyoga en opleidingen voor kinderen, tieners en volwassenen


bottom of page