top of page

Geef gevoelens een plaats in de opvoeding


Marjan is mama, kinderpsycholoog en sinds kort ook auteur van het boek ‘Een boek vol gevoelens - en 1 goudvis’. Dat is een speels, leerrijk en interactief doeboek over herkenbare gevoelens zoals verdriet, woede, jaloezie, angst en vreugde.

Dag Marjan. Wat is je beste herinnering als mama?

Toen mijn dochter Nina nog kleiner was en het was winter, kropen we samen voor de kachel. Ik zat in kleermakerszit op de vloer en zij krulde zich dan op als een katje op mijn schoot. Dat paste zo perfect. Dat is voor ons allebei nog steeds het toppunt van gezelligheid.

Wat is voor jou het belang van gevoelens in het opvoeden van kinderen?

Op een dag tijd gaan er heel wat gevoelens door ons lichaam. Het is belangrijk voor het welzijn van kinderen dat we hen van kleins af kunnen leren die gevoelens te herkennen, benoemen en hen manieren aanreiken om ermee om te gaan.

Het is pas wanneer gevoelens geen plaats krijgen of genegeerd worden, dat we in de problemen komen. Als gevoelens wel aandacht krijgen in de opvoeding van kinderen, heeft dat een positief effect op hun zelfwaarde, sociale ontwikkeling en mentale welzijn. In het boek komen de vijf natuurlijke basisgevoelens aan bod en ook gevoelens die pas later komen zoals schuld en schaamte, waar kinderen vaak mee worstelen en moeilijker taal voor vinden.

Droomde je al lang van het schrijven van een boek?

Als kind zat ik al met mijn neus in de boeken. En mijn huis voelt pas als een thuis als mijn boekenkast er staat. Boeken zijn dus belangrijk in mijn leven. Dat ‘een boek vol gevoelens (en 1 goudvis)’ nu in de boekhandel ligt - en dan nog in zo’n mooie uitgave - is wel een droom die waar wordt, ja.

Waarom heb je het boek geschreven?

Als mama en als kinderpsycholoog had ik zin om een boek te maken dat anders is dan alle andere boeken die over gevoelens gaan. Een boek dat beroep doet op de humor en de verbeelding die natuurlijk in kinderen aanwezig is, waardoor ze op een speelse manier zelf aan de slag kunnen gaan. Een boek dat niet belerend is, maar verhalend en met illustraties die aanspreken, een boek met originele opdrachten en handige tips. En een boek dat ook een mooie brug maakt tussen ouders en kinderen, een aanknooppunt geeft om over gevoelens te praten...

'Een boek vol gevoelens - en 1 goudvis' is vanaf nu te koop.


bottom of page