top of page

Maak herinneringen met je kinderen


Petra De Pauw is mama van twee dochters Billie (12) & Roos (14) én de vrouw van Herman Verbruggen beter bekend als ‘Marcske’ uit FC De Kampioenen. Ze stelt deze week haar nieuwste boek 'Family me' voor, een doeboek om aan de hand van 100 uitdagingen en opdrachten met het hele gezin de fijnste herinneringen te verzamelen.

Dag Petra. Je dochter Billie werd te vroeg geboren, je schreef hierover 'Mag het iets meer zijn'. Wat neem je mee uit die ervaring?

Voor mij heeft de vroeggeboorte van Billie een enorm grote impact gehad op mijn leven. Je gaat ervan uit dat een zwangerschap onbezorgd zal zijn. Billie is drie maanden te vroeg geboren. De gebeurtenis heeft me sneller volwassen gemaakt en geconfronteerd met de dingen die heel belangrijk zijn in het leven (ik weet dat het cliché klinkt, maar het is wel zo). De essentie van het leven is kinderen een goede thuis geven en dat lukt het best als ze een goede start krijgen. Ik werk zelf bij de radio en heb ontdekt dat ook al belt een gast eens af (en dat lijkt dan a big deal) die uitzending toch wel goed komt. Het leven gaat gewoon door.

Ik maak me minder druk in dingen, probeer dingen meer in perspectief te zijn door op een meer nuchtere en realistische manier te kijken naar het leven en de dingen die gebeuren.

We hebben veel geluk gehad dat Billie er op wonderbaarlijke manier zonder kleerscheuren is uitgekomen. Ik heb vaak gedacht: 'Stel dat we dat geluk niet zouden gehad hebben, wat hadden we dan gedaan?' maar het maakt me wel heel dankbaar dat er nog wonderen bestaan.

Echt onbezorgd als mama ben ik nooit, mijn dochters moeten allebei een half uur fietsen en dan ben ik toch elke dag blij als ze veilig op hun bestemming aankomen. Die bezorgdheid krijgen ouders volgens mij extra mee vanaf het moment dat kinderen worden geboren (lacht).

Wat is je mooiste herinnering als mama?

Dat zijn er eigenlijk veel. Ik ben iemand die snel dingen vergeet want soms moet ik aan mensen terug vragen hoe dingen nu juist verliepen. Kleine dingen zitten vooral in mijn herinneringen, zoals vakanties die we samen deden. Afgelopen zomer ben ik op surfcursus geweest met mijn twee dochters. Samen van nul beginnen en dan zien dat mijn dochters snel een groter vertrouwen kregen in het surfen ('mijn moeder geraakt niet op de plank'), dat vond ik een geweldig gevoel.

Hoe is het om samen te zijn met Herman Verbruggen, die de mensen vooral kennen als Marc Vertonghen uit FC de Kampioenen? Hoe is Herman als papa?

Dat is denk ik zoals samen zijn met iedere andere partner (ik kan natuurlijk niet vergelijken). Verschil is misschien dat je nooit echt onopgemerkt voorbij gaat. Daardoor sta je wel sneller in contact met andere mensen (al is dat bij mij ook wel vaak het geval, de aard van het beestje denk ik). Maar wij moeten natuurlijk onze vuilzakken ook buiten zetten.

Herman is een heel lieve papa, vooral op het gebied van dingen aanleren aan kinderen. We hebben geen klassiek patroon in ons gezin, de dingen die moeten gebeuren (huiswerk ondersteunen, koken) gebeuren door degene die het eerst thuis is. Onze dagen zien er nooit hetzelfde uit en dat maakt het wel fijn dat we zo kunnen rekenen op elkaar. We zijn er samen voor de kinderen.

Je lanceert 'Family & me', vertel eens wat meer over het boek?

Het is een boek dat ik zelf graag wou hebben, en daarom heb ik het gemaakt. Samen met kinderen passeren vele leuke momenten de revue, maar je vergeet dat snel. Het zijn vaak kleine dingen die echter wél waardevol zijn op lange termijn (vb je dochter schrijft een lieve boodschap op het winkellijstje). In plaats van het in een doos te stoppen is het fijn om dit bewust te gaan bijhouden in een boek. In feite is 'Family & me' een logboek voor het gezin, een koekendoos 2.0 met leuke opdrachtjes voor je familie. Een fijn erfstuk.


bottom of page