top of page

'Elke mama verdient een vroedvrouw'


Hoera, een baby. Een baby! Een van de meest ingrijpende veranderingen in je leven: daar mag je gerust een professional voor inschakelen, vindt Elke Notebaert. Zij richtte Vroedvrouwenpraktijk De Wolk op en werd in 2017 verkozen tot 'Vroedvrouw van het jaar'. Voor en na de geboorte van een kind zorgen ze voor ondersteuning op maat van mama's en hun partners.

Dag Elke. Wat vind je het mooiste aan je job als vroedvrouw?

Dat je zo echt aan de zijlijn kan staan van de begeleiding van een zwangere vrouw, vind ik geweldig. Als vroedvrouw kan je de hele trajectbegeleiding doen: vanaf het prille begin van de zwangerschap tot dat de baby's één jaar geworden zijn. Je wordt partner in de zorg waardoor je een band opbouwt met de zwangere en de partner. Je leert ze echt kennen en kan door het langdurig diepgaand contact ook voelen wat mensen nodig hebben.

Hoe bereid je een bevalling voor?

Als een vrouw zwanger is, moet ze eerst tot bij een vroedvrouw geraken. Als we een vrouw vroeg bereiken kunnen we ze informeren en kan de voorbereiding integraal zijn. We organiseren daarom zwangerschapscursussen in groep. Soms kiezen ouderkoppels ook voor een individuele begeleiding. Hierbij worden ook de partners betrokken omdat zij een heel belangrijke rol hebben in de hele zwangerschap. Soms zijn partners wat aarzelend in het begin, maar eens betrokken vinden ze het wel fijn en worden ze graag mee voorbereid op wat komen gaat. We oefenen op ademhalingstechnieken maar bieden ook emotionele onderteuning. Er zijn, luisteren, en soms op zoek gaan naar onderliggende angsten, daar gaat het over.

Welke herinnering blijft je voor altijd bij?

Mensen die een jaar na de zorg nog een mailtje sturen om ons echt oprecht te bedanken, dat ze veel gehad hebben aan de ondersteuning, dat blijft bij. Ooit kregen we een mailtje van een papa die schreef: 'Ik had eerst het gevoel dat ik moest meekomen, maar nu ben ik degene die het aanraadt aan al mijn kameraden'. Of die keer dat een klein broertje een grappige uitspraak deed toen zijn babyzusje in bad ging: 'Kijk, we hebben geen baby maar een vis met een staart (terwijl hij wijst naar de navelstreng)'.

Is thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis?

De plaats waar een vrouw zich veilig voelt (en bij uitbreiding de partner), dat is de beste plaats om te bevallen. Als een mama graag thuis wil bevallen, moet ze daar in begeleid worden. We zullen dan doorverwijzen naar een praktijk die dat mogelijk maakt.

Blijf je als vroedvrouw ook betrokken na de bevalling?

Tot één jaar na de geboorte kunnen we nog zorg bieden. Tijdens de eerste zes weken komen we intens aan huis maar ook nadien zorgen we nog voor de ondersteuning. Mensen kunnen bij onze praktijk terecht ook terecht met kleine opvoedingsvragen, waarin onze ondersteuner veel respect heeft voor de manier waarop ouders ouderschap zelf willen invullen.


bottom of page