top of page

Stresslied laat kinderen stress herkennen


Goede punten op school... grappig zijn... een sport kiezen... naar de muziekschool... geen dt- fouten maken... toneel... zorg dat je er leuk uitziet... flink zijn... nog geen gsm?!... wees op tijd... eet gezond... We staan er niet genoeg bij stil: ook kinderen ervaren stress. Onze individualistische, gejaagde samenleving creëert een hoge druk die niet enkel zijn weerslag heeft op volwassenen.

Ook kinderen en jongeren hebben meer en meer het gevoel niet te voldoen aan de maatstaf. Falen is geen optie volgens onze maatschappij en dat brengt een hoop stress met zich mee. Daarom komt organisatie JOETZ met een stresslied.

Stresslied én -dans

Het stresslied en de daarbij horende dans bieden de mogelijkheid om op een heel laagdrempelige manier kinderen te bereiken en rechtstreeks het stressverhaal aan te kaarten. Bovendien pak je al dansend en zingend stress meteen aan, door een moment van plezier en beweging in te lassen. Zo wordt aan kinderen duidelijk gemaakt dat ze de lat voor zichzelf niet te hoog moeten leggen.

Zingen en dansen maakt je blij: het ‘knuffelhormoon’ oxytocine komt vrij. Dit hormoon rekent af met stress en zorgt voor minder angst en meer ontspanning.

Zingen en dansen geeft je energie: de stof endorfine wordt aangemaakt. Deze stofjes werken pijnstillend en geven een geluksgevoel waardoor je je vrolijker en energieker voelt.

Zingen helpt je ontspannen: tijdens het zingen wordt de ademhaling dieper, wat goed is voor je bloedsomloop. Diep ademhalen is bovendien van nature een manier om te ontspannen. Denk maar aan alle ontspannende ademhalingsoefeningen.

Zingen houdt je scherp: zingen verhoogt de concentratie en verbetert het geheugen.

Dansen doet problemen vergeten: als je danst, is je geest vrij om al je problemen te vergeten en je te concentreren op beweging.

Dansen laat emoties los: sommigen worden dolgelukkig, anderen beginnen te huilen. Emotionele bevrijding lucht op.


bottom of page