top of page

WAT WAT beantwoordt 1000 vragen van jongeren


Opgroeien betekent zo veel als 1000 dilemma’s verslaan. Kleur ik mijn haar blauw of toch maar niet? Is die mop racistisch of gewoon grappig? Is porno kijken illegaal? Het nieuwe informatiemerk WAT WAT helpt jongeren in de zoektocht naar het antwoord.

Er is niets mis met het antwoord zoeken bij een vriend of Google, maar bij WAT WAT weet je zeker: de informatie is op maat van jongeren, betrouwbaar, niet sturend en beter nog: WAT WAT heeft géén oordeel. Aan de wieg van de nieuwe website (vroeger bekend onder de naam Jongerengids) staan minister van Jeugd Sven Gatz, De Ambrassade en maar liefst 70 jeugdinfopartners.

Jongeren zelf aan het woord

De verhalen en dilemma’s van jongeren zijn de grootste inspiratiebron van het platform. Zo werden 8 jonge gasten gevonden die ondanks hun immense populariteit op instagram, Youtube of andere social media soms voor moeilijke keuzes staan. Zij koppelen hun gezicht aan WAT WAT en willen met hun verhaal andere jongeren inspireren en hun eigen weg laten kiezen.

Onder hen is Stien Edlund (17). Zij is met bijna 3 miljoen volgers erg populair bij jongeren, maar worstelde zelf met een moeilijke keuze:

Dilemma: Jezelf zijn of anderen nadoen?

“Echte vrienden zijn vrienden waarbij je jezelf kunt zijn. Want als je niet jezelf bent en je bent plots in een situatie bent waarin je wel jezelf bent, laten ze je gewoon vallen. Op Musical.ly zag ik een heleboel jongens en meisjes die playbackten. Ik wou dat ook proberen, maar ik voelde mij na een aantal post er niet zo goed bij. Ik dacht dat ik misschien betere video’s kon maken, want ik dans supergraag. Dus dan ben ik dansvideo’s gaan maken en ben ik gewoon mezelf gebleven. Ik had wel een beetje schrik in het begin hoe de mensen gingen reageren, want ik ging niet gewoon mee met de rest. Maar ik kreeg superveel lieve reacties en dat vond ik superleuk! Mijn vrienden accepteren mij nu ook gewoon om wie ik ben. Ik ben misschien een beetje anders dan de anderen, maar dat vinden mijn vrienden helemaal niet erg want ik ben gewoon mezelf.”

WAT WAT is dus de nieuwe naam als het op betrouwbare informatie voor jongeren aankomt. Als een website vol informatie, hulplijnen, en opinies. Als een compagnon de route op social media met getuigenissen en rebelse filmpjes. Als een officieel label van de Vlaamse overheid voor betrouwbare en kwalitatieve info, zodat jongeren herkennen welke merken, websites of publicaties oké zijn.


bottom of page