top of page

Opzij, opzij, opzij


"Zou je eigenlijk willen dat alle mensen van de wereld de dingen die jij me leert zouden kunnen doen als ze zich zo voelen zoals ik eerder (Karlien, 9 jaar)?"

- Ik weet het niet. Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht. Zou jij dat willen (Karis, orthopedagoog bij Praktijk Perspectief)?

"Ja, want het helpt echt. En dan zouden er gewoon geen mensen meer zijn die zich zo voelen. Of toch bijna niet."

- Mm ja… misschien heb je wel gelijk. Zou wel fijn zijn.

"Maar je hebt daar nog nooit over nagedacht?"

- Nee, eigenlijk niet.

"Ik vind dat je dat moet verspreiden. Je moet een video maken, waarin je die dingen uitlegt en dan via Youtube over de wereld verspreiden."

Kinderen van vandaag, gewoon zichzelf. Ze krijgen heel wat op hun brood. Zoals iedereen onder ons wellicht elke dag ervaart, leven we in een jachtige maatschappij. We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Vooral doorgaan. We lijken te weinig tijd te hebben, soms zelfs geen tijd. En die kinderen van vandaag voelen dat. Want voelsprieten, die hebben ze. Wees maar zeker.

Maar dat doorgaan, hoe doe je dat? Moeilijke vraag, nog moeilijker antwoord. En toch lukt het de meeste van ons om te blijven doorgaan. Al is dat met redelijk wat opoffering voor sommigen. Zo nemen we er spanningsklachten, lichamelijke pijnen en ongemakken ongewild maar zonder vragen bij. Bij kinderen en jongeren uit het zich vaak in o.a. zich niet lekker in hun vel voelen, extreme activiteit, druk gedrag, hoge afleidbaarheid, woede, huilbuilen, zich moeilijk aanpassen aan en in nieuwe situaties, slecht slapen, kieskeurig wat eten betreft, overprikkeling en ga zo maar door.

Vroeger zei men vaak ‘time is money’. Vandaag hebben wij de indruk dat die tijd eerder kracht is. Wie er in slaagt om in deze hectische maatschappij wat tijd voor zichzelf te maken, wat waardevolle tijd om even stil te kunnen staan en te ontprikkelen, die bezit een enorme kracht. En het is net die kracht die ook in yoga schuilt. Yoga bewaart een kracht in zich die zorgt voor rust, kalmte, warmte, echt beleven en ervaren, stilstaan en mogelijkheid tot groeien. En daar komt in de verste verte geen tijd aan te pas.

Kinderen, tieners, jongeren en zelfs baby’s die met yoga in aanraking komen zijn het grootste bewijs dat deze kracht daadwerkelijk bestaat en dat is mooi om te zien. Heel mooi. Yoga voor kinderen en jongeren is uiteraard aangepast aan wat werkt voor hen. Dat kunnen ademhalingsoefeningen zijn maar evengoed massages, yoga-houdingen, tekenopdrachten, meditaties en zelfs knutselopdrachten. Praktijk perspectief selecteerde tien warme, aangename en ontspannende mindful-yogamomenten om het hoofd van kinderen helemaal leeg te maken.

Aan de mentaliteit die momenteel heerst in onze maatschappij kunnen we op korte termijn niets veranderen, we moeten erdoor, willen of niet. Maar als we dat kunnen doen terwijl we gelijktijdig de kracht vinden om wat tijd voor onszelf te maken en echt te beleven, denken wij dat we allemaal een stuk verder komen en langer kunnen doorgaan. Althans met een stuk minder opoffering. Dus dachten wij nog eens na over de vraag van Karlien, het meisje van 9 jaar: zou je willen dat alle mensen van de hele wereld dit zouden kunnen doen als ze zich zo voelen? Volmondig ja. Maar die video maken en via Youtube verspreiden is ons een brug te ver. Dit verspreiden via ZITDAZO is al spannend genoeg voor ons.


bottom of page