top of page

Waarom buiten spelen goed is voor jonge kinderen


Het is… fijn (en gratis)!

Kinderen zullen niet buiten gaan spelen omdat ze bewust stilstaan waarom het goed is voor hun gezondheid, maar wél omdat ze het fijn vinden. Grijp daarom elke kans tot buiten spelen. Maak indien nodig afspraken over de schermtijd - tijd te spenderen voor de tablet, smartphone, TV en computer. Nergens vind je zo veel, zo leuk en zo goed- koop materiaal om te spelen dan buiten.

Kinderen leren creatief omgaan met risico’s

Kinderen die veilig spelen als ze jong zijn zullen in hun latere leven vaker tekens van depressie en angst tonen. Door kinderen risico's te laten nemen, zorgen we er dus voor dat we een generatie kinderen opvoeden die zich comfortabel voelen met het proberen van nieuwe dingen, creatief zijn en het oké vinden dat ze soms falen (en zélf kunnen rechtstaan). Nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen: buiten spelen vraagt altijd om nieuwe oplossingen. Natuurlijk materiaal stimuleert de fantasie. Een stok wordt al snel een boot, een blad een zeil.

>> lees verder onder de foto

Het is verbindend

Verstoppertje spelen, tikkertje, hinkelen of voetballen, je kind zal het fantastisch vinden om dit samen met een betrokken mama of papa te doen. Ga op stap naar een park, speeltuin, wei of bos in de buurt. Laat kinderen kennis maken met nieuwe plekjes. Aanvaard dat buiten spelen vaak samen gaat met vuile kleren en handjes vol zand. Leg desnoods propere kleding of een handdoek klaar aan de deur.

Kinderen trainen vaardigheden

Onderzoek wijst uit dat wanneer kinderen meedoen met spontane buitenspelletjes, ze bekwamer zijn om zich aan te passen aan hun cultuur, aan de samenleving en aan de wereld. Ze ontwikkelen fijne en grove motorische vaardigheden. Ze leren onderhandelen en problemen oplossen. Ze oefenen hun verbeelding. Zelfvertrouwen bouw je op met telkens nieuwe en onvoorspelbare ervaringen. Daar hebben kinderen buiten alle kansen toe.

Het is gezond

Buiten spelen bevordert een gezonde en evenwichtige groei, met minder kans op overgewicht. Door te spelen met natuurlijke elementen als zand en gras, komen ze in contact met ongevaarlijke microben die hun immuunsysteem helpen uitbouwen. Zo zijn kinderen beter beschermd tegen ziektes.


bottom of page