top of page

Steungezinnen gezocht


Reeds 10 jaar is het Simbahuis, een project van SOS Kinderdorpen, actief in Liedekerke en omgeving. Ze vangen kinderen op die even niet thuis kunnen verblijven.

Samen met deze kinderen en hun ouders gaan de medewerkers van het Simbahuis op zoek naar een manier om op korte termijn toch terug samen verder te kunnen. Hiervoor werken ze intensief met zowel de kinderen als hun ouders. Ze willen met hen opnieuw een veilig gezinsklimaat creëren waar kinderen kunnen groeien en ontwikkelen, waar ouders een warme, standvastige en betrouwbare ouder kunnen zijn voor hun kind.

It takes a village to raise a child…

"Vaak stellen we vast dat onze gezinnen weinig tot geen ondersteunende vrienden of familie hebben. Ze dragen de opvoeding van hun kinderen helemaal alleen. De ruimte om even op adem te komen en tijd voor zichzelf te nemen, is er niet of nauwelijks. Dit maakt het voor het hele gezin erg moeilijk. Elke ouder weet dat je geduld soms danig op de proef kan worden gesteld, en dan heb je even een break nodig", zegt Michael van SOS Kinderdorpen.

Voor deze gezinnen zoekt het Simbahuis vrijwilligers die onze ouders even hun adempauze kunnen geven. Daarnaast genieten ook de kinderen van deze extra steun. Een extra plaatsje waar ze welkom zijn voor spel, plezier en ontspanning.

Bovendien biedt dit de kinderen tal van ontwikkelingsmogelijkheden:

- Kennismaken met andere volwassenen/kinderen is goed voor de sociale ontwikkeling

- Kennismaken met een andere opvoedingscontext is goed voor de morele ontwikkeling

- Op een speeldate gaan of een logeerpartij brengt kinderen zelfstandigheid en zelfvertrouwen bij

Als steungezin heb je de vrijheid om de bezoeken en de duur van de bezoeken zelf te bepalen. Ook over de inhoud van het bezoek kan je zelf beslissen. Een fijne uitstap naar de kinderboerderij kan afgewisseld worden met een leuke dag in de eigen tuin of een namiddag in het zwembad. Of misschien eens een weekendje eropuit?

Samen met jullie, het kind en de ouder werkt het Simbahuis een plan uit dat passend is voor de noden en wensen van het gezin en het steungezin. Wel is het belangrijk dat je bereid bent tot het aangaan van een langdurig engagement. Fijne contacten moeten de tijd krijgen om te groeien en zich langzaam te wortelen over een langere periode.

Ben je nieuwsgierig en wil je graag meer weten of ben je gewonnen voor het idee dat je een gezin mee kan ondersteunen, neem dan gerust even contact op via dit mailadres.bottom of page