Oma en opa spijbelen mee


Duizenden kinderen en jongeren, zogenaamde klimaatspijbelaars zakken elke donderdag weer af naar verschillende steden om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. De minderjarigen krijgen nu ook de steun van hun grootouders. Een groep senioren heeft namelijk een nieuwe beweging opgericht: 'Grootouders voor het Klimaat'.

Jet van Mierlo is één van de trekkers van de afdeling van deze vereniging te Turnhout. We vroegen haar wat haar en andere grootouders drijft.

Wat doen jullie precies, Jet?

"Wij zijn gewone grootouders, uit lagen van de bevolking, die bezorgd zijn over de toekomst van onze kleinkinderen. We willen dan ook de betogende kinderen en jongeren een hart onder de riem steken. Onze aarde is wondermooi en ik wil als oma graag een betere wereld – ook voor de generaties die na ons komen.

Daarom willen we zoveel mogelijk leeftijdsgenoten mee op de kar krijgen. Door onze actie hopen we om samen met de jongeren de druk op de politiek te verhogen. Natuurlijk willen we ook vooral een seintje geven aan de kinderen & jongeren: jullie staan niet alleen."

lees verder onder de foto

Hoe kijk je naar de kinderen & jongeren die – al dan niet spijbelend – hun stem laten horen?

"Als ik zie hoeveel jonge mensen week na week geëngageerd gaan voor een goede zaak, dan krijg ik daar tranen van in m’n ogen. Ik kan me niet herinneren dat in mijn kindertijd het thema op deze manier door jongeren op de agenda werd geplaatst.

Veel dingen die voor ons vanzelfsprekend waren zullen dat in de toekomst voor onze kleinkinderen niet meer zijn. In de plaats daarvan kunnen zij te maken krijgen met droogte, waterschaarste of overstromingen, meer gezondheidsproblemen door hittestress, voedselconflicten, bosbranden of miljoenen klimaatvluchtelingen.

Het is natuurlijk jammer dat een actie buiten de schooluren niet hetzelfde effect zou hebben en daarom begrijp ik de keuze voor het collectief spijbelen wel. Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen, daar wil ik samen met hen dan ook vol voor gaan."

www.grootoudersvoorhetklimaat.be


#ItTakesAVillage

  • Facebook
  • Spotify
  • iTunes
  • Instagram

ZITDAZO VZW

CONTACTEER ONS

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

Zitdazo_logo_negatief_vol.png
  • Instagram Steven Gielis
  • Facebook ZITDAZO
  • TikTok Steven Gielis
  • Spotify ik tel tot drie
  • iTunes ik tel tot drie