top of page

Gratis knuffeldieren toveren glimlach op gezichtjes van zieke kinderen


Lieze Van Elst (22) uit Gent beurt zieke kinderen op. Dat doet ze met gepersonaliseerde knuffeldieren die ze opstuurt naar jonge patiënten wereldwijd. In 2015 bezorgde ze haar eerste knuffel aan Muna, een meisje dat vocht tegen kanker.

Dag Lieze. Je concept ‘Perlies pillows’ of samengevat ‘stuffed animals for warriors’: waarvoor staat het juist?

"Vier jaar geleden begon ik met Perliespillows, en tot maart 2019 lag de focus op de ziekte kinderkanker. Met handgemaakte knuffels wou ik de pijn en het verdriet van zieke vechters wat verminderen. Onlangs besefte ik dat er andere kindjes ook heel ziek zijn en door hun ziekte veel dokters, ziekenhuizen en andere minder fijne dingen zien en meemaken. Daarom besliste ik om Perliespillows uit te breiden. Nu verstuur ik knuffeldieren naar kinderen die kanker hebben, maar ook naar patiëntjes die hartafwijkingen, hersenaandoeningen, immuunstoornissen, zeldzame ziektes of brandwonden hebben."

lees verder onder de foto

Wat is je doelstelling met dit project?

"Ik wil graag een verschil maken in deze vaak negatieve wereld. De doelstelling van Perliespillows is vooral om kindjes die vechten tegen een stout monster(tje) te kunnen ondersteunen met een klein vriendje dat hun overal en altijd zal steunen. Een beetje extra liefde en houvast. Want eerlijk, knuffels helen, toch? Ik vind het erg belangrijk om dit kosteloos aan te bieden: de knuffels zijn gratis gemaakt en worden ook gratis en wereldwijd verzonden."

Hoe ben je op het idee gekomen om knuffeldieren te gaan bezorgen aan zieke kinderen?

"In 2015 leerde ik Muna kennen. Toen een klein, ondeugend meisje dat vocht tegen Wilms tumor, een bepaalde nierkanker. Ik maakte een knuffel in de vorm van een kikker voor haar en haar oogjes die zoveel vermoeidheid en zwakte vertoonden, begonnen ineens te stralen. Muna is de grootste motivatie geweest om iets op te starten voor alle kleine vechtertjes."

Welke kinderen komen in aanmerking voor een knuffel en hoe ga je te werk?

"Kindjes met kinderkanker, hartafwijkingen, hersenaandoeningen, immuunstoornissen, zeldzame ziektes en kindjes met brandwonden komen in aanmerking voor een knuffel! Mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, broers, zussen, of gewoon vrienden kunnen een knuffel aanvragen via de website www.perliespillows.be of mijn Instagrampagina. Het enige wat ik nodig heb is een adres, de diagnose van ‘t kindje en eventueel ook de leeftijd."

Wat is je droom, Lieze?

"Ik heb erg veel dromen, ik ben dan ook een vrij ambitieus persoon en ik wil zooooveel bereiken! Mijn eigen boek uitbrengen is er één van. Momenteel heb ik vier lopende projecten rond boeken lopen, wat eigenlijk al veel is. Van de vzw Perliespillows mijn beroep maken zou ook heel fijn zijn, maar is geen must. Daarnaast wil ik ook heel graag de taboe rond mentale gezondheid wat meer doorbreken, want ook dat is zo belangrijk. Het komt er eigenlijk op neer dat ik gewoon mensen helpen en gelukkig maken, daarnaast wil ik natuurlijk ook zelf gelukkig blijven."

Hoe kunnen mensen die het project waardevol vinden je helpen?

"Perliespillows is een vereniging zonder winstoogmerk dus is volledig afhankelijk van sponsoring en giften. Alle bijdragen zijn dan ook welkom via ons rekeningnummer BE29 9731 4026 5064. Maar het is ook belangrijk dat mensen delen dat het initiatief bestaat, want hoe meer kindjes we kunnen blij maken, hoe beter."


bottom of page