top of page

Knuffels helpen kinderen emoties uit te drukken


Lieve Deketelaere en Elfi Vandenabeele zijn twee buurvrouwen die een speciaal soort knuffels voor kinderen ontwikkelden: de Emobellies®. De poppetjes laten kinderen hun gevoelens tonen op een laagdrempelige manier.

Dag Lieve & Elfi. Waarvoor staat jullie concept juist?

"Emobellies zijn innovatieve handgemaakte knuffels die kinderen helpen om hun gevoelens uit te drukken. De naam verwijst naar het zakje op de buik van de knuffels waarin vijf emoticonpatches met velcro zitten. Deze patches symboliseren vijf basisemoties: blij, boos, bang, verdrietig en slaperig.

Kinderen kunnen de verschillende patches eenvoudig op hun Emobellie kleven om zo letterlijk en figuurlijk een gezicht te plakken op hun emoties. Het ontwerp van de knuffels stimuleert ook de zintuigen van de kinderen door het gebruik van tactiele stoffen in vrolijke kleuren, knisperfolie en een verborgen belletje.

De bedoeling van de Emobellies is dus om kinderen én ouders te helpen hun gevoelens gemakkelijker te (h)erkennen en benoemen.

Intussen zijn er ook kleine sensitieve kussens en magneten toegevoegd aan het assortiment en zijn we ook volop bezig met de ontwikkeling van een interactief kinderboek waarin de magneten worden toegepast."

lees verder onder de foto

Jullie ontwierpen de knuffels door eigen ervaringen met jullie dochtertjes. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?

"Door de ADD (een concentratiestoornis, nvdr) van haar dochtertje was Lieve al langer bezig met het maken van zintuigelijke kussens en emoticons voor kinderen met specifieke zorgbehoeften met als doel de kinderen tot rust te brengenElfi’s dochter was enkele jaren ernstig ziek en door de bijwerking van sommige medicijnen werd zij vaak erg introvert. Van daaruit ging Elfi op zoek naar een hulpmiddel om haar te helpen in het uitdrukken van haar gevoelens.We geraakten aan de praat aan de schoolpooort en sloegen de handen in elkaar. Niet veel later werden de Emobellies geboren, als mooi resultaat van deze gezamenlijke brainstorm."

Waarom is het volgens jullie belangrijk dat kinderen emoties durven tonen?

"Het is belangrijk dat kinderen leren dat er geen slechte gevoelens zijn. Het is de manier waarop je er als kind én als ouder mee omgaat, die bepalend is voor wat deze gevoelens met ons doen. Op die manier maken de Emobellies gevoelens bespreekbaar en is het voor de ouders of opvoeders een begin om er dieper op in te gaan."

Hoe werken de knuffeldieren aan het tonen van gevoelens bij kinderen?

"We zijn op zoek gegaan naar een ontwerp dat de zintuigen stimuleert, hiervoor gebruiken we zachte noppenstof, knisperstof en een verborgen belletje. We ontwikkelden twee verschillende modellen - een rond en een vierkant - die qua kleur en materiaal wel bij elkaar aansluiten maar die toch elk een eigen persoonlijkheid hebben. Zo heeft de vierkante Emobellie beentjes en leent zich uitstekend om ook als kussen te worden gebruikt, terwijl de ronde een hoger popjesgehalte heeft. Voor beide modellen maken we gebruik van dezelfde vijf emoticonpatches, elk met een eigen gekleurde rand en gezichtsuitdrukking. Door de ptaches te verwisselen, kunnen de kinderen aangeven hoe ze zich op dat moment voelen."

Elfi, wat vind jij belangrijk in de opvoeding van kinderen?

"Bij ons ligt de nadruk vooral op het in gesprek gaan met onze kinderen. Niet zomaar aangeven dat iets moet ‘omdat het moet’ maar uitleggen waarom iets belangrijk is en waarom we graag hebben dat iets zus of zo gebeurt. Op hun beurt kunnen onze kinderen dan aangeven wat ze daar leuk of minder leuk aan vinden. Dat zal niet altijd de uitkomst veranderen maar we vinden het wel belangrijk dat ze het gevoel krijgen om gehoord te worden en dat ze op hun beurt ook zelf leren luisteren naar anderen."

En waarvoor staan jullie, Lieve?

""Ons standpunt is dat elk kind geboren wordt als een vat vol talenten en mogelijkheden. Opvoeding draait vooral rond stimuleren. Als opvoeder kan je je kind stimuleren in de ontplooiing van deze talenten, maar ook het stimuleren van de zintuigen en het gesprek aangaan met de ander vinden we belangrijk. Verder vinden we het belangrijk dat gevoelens getoond kunnen worden én bespreekbaar zijn, zonder een waarde-oordeel aan een bepaald gevoel te koppelen. Emobellies® spelen hier goed op in omdat ze verschillende zintuigen prikkelen en een directe aanleiding kunnen zijn om het gesprek over gevoelens te openen."

De knuffels, patches en magneten zijn te koop via de webshop www.emobellies.be. Je kan het concept ook volgen op Facebook en Instagram.


bottom of page