top of page

An Lemmens: "Graag minder negativiteit over ouderschap"


An Lemmens is bekend als radio-dj en tv-persoonlijkheid. Daarnaast is ze ook mama van haar 3-jarige dochter Zappa Rosa. Op haar Facebook-account hekelt ze de toegenomen negativiteit rond ouderschap in een bericht. Aanleiding was de lancering van het nieuwe boek “survivalgids voor het opvoeden van kleine monstertjes”, die vooral gaat over hoe het ouderschap de slaap van ouders en hun ­sociaal leven teniet doet.

"Misschien bots ik met deze post op een storm van kritiek, want niets zo delicaat als kritiek geven op andere moederkes - al wil ik bij dezen niet bekritiseren, maar wel een vraag stellen.

Sinds wanneer wordt moederschap/ouderschap aanzien als iets wat zo uitputtend, frustrerend en eenzaam is? De nekslag voor je sociale leven en ik-doe-maar-waar-ik-zelf-zin-in-heb.

De survivalgids waarvan sprake in onderstaand artikel opent met deze intro : «De eerste jaren met kinderen zijn ronduit uitputtend: weg slaap, weg sociaal leven en weg met jezelf. Het is frustrerend, onbevredigend en dikwijls vervelend».

Ontelbare Facebook- en instagrampagina’s tonen het ouderschap zoals het naar het schijnt écht is. Wel, mag ik ook zeggen dat mijn moederschap een heel andere realiteit kent? Ik stond er vanaf het begin -ongewild- alleen voor. En toch heb ik in deze bijna 4 jaar geen enkele keer gevloekt, geen enkele keer gezucht : “Ben ik blij dat ik er even van af ben” wanneer ik m’n dochter te slapen legde. Geen enkele keer gedacht : “M’n leven vòòr dit kind was toffer/interessanter/meer bevredigend,...”

Ben ik soms moe? Jazeker. Twijfel ik soms over of ik een goeie mama ben? Absoluut. Laat ik soms traantjes omdat het moederschap zo overweldigend is? Reken maar van yes.

Maar ik ben vooral zò ontzettend dankbaar dat ik mama mag en kan zijn van dit wonderlijke wezentje, elke minuut van elke dag opnieuw. Ik ben er zeker van dat al die mama’s en papa’s die op sociale media hun ploeterrealiteit laten zien, hun bloedjes ook doodgraag zien. Maar ik vind de tendens om te vloeken op het ouderschap omdat het toch allemaal niet zo rooskleurig is gewoon zo vermoeiend en negatief, dat ik me bijna schuldig voel tegenover die andere ouders omdat ik wél al 4 jaar op die gigantische roze suikerspinnenwolk zit.

Dit moest gewoon even van m’n hart. En nu back to business, want eigenlijk hebben mama’s geen tijd om zo’n lange updates te schrijven op sociale media."


Comments


bottom of page