top of page

Start het schooljaar ontspannen met deze tips


De start van het nieuwe schooljaar loert om de hoek. Een nieuwe groep, andere leerkrachten en voor sommige kinderen is het zelfs de allereerste schooldag ooit. Hoe kan je als ouder op een goede manier toeleven naar de eerste schooldag?

Eerst nog genieten

Probeer eerst en vooral nog zoveel mogelijk te genieten van de laatste vakantiedagen met je kind. Als je kind gevoelig is voor spanningen rond het naar-school-toe-gaan, praat er dan nog niet te veel over want dat verhoogt alleen de stress. De eerste schooldag is voor sommige kinderen soms een zure appel maar we zien ook dat die stress snel verdwijnt als kinderen antwoord krijgen op vragen waar ze mee zitten.

Zorg voor duidelijkheid

Waar mogelijk, schep helderheid door antwoorden te geven op vragen waar kinderen mee zitten. Weet je al met welke kinderen je zoon of dochter in de klas zit? Ken je de leerkracht? Hoe laat start de schooldag? Blijft je kind 's avonds later op school? Probeer deze vragen op kindniveau te beantwoorden. Misschien organiseert de school al wel een open kijkdag of infomoment?

Positieve sfeer

Zoek positieve manieren om het met je kind over het nieuwe schooljaar te hebben. Ga bijvoorbeeld schoolgerief kopen. Zoek samen in een gezellige sfeer naar spullen die je kind nodig heeft (denk aan brooddoos, lijm, stiften, turnspullen).

>> lees verder onder de foto

Weg vakantieritme, hallo schoolstructuur

Probeer al rekening te houden met de nieuwe structuur van een schooljaar. Vooral voor jonge kinderen is voldoende slaap belangrijk ('Hoe laat moet mijn kind naar bed?'). In de vakantie is er een ander ritme dan tijdens het schooljaar. Probeer daar als ouder al aandacht voor te hebben.


Comments


bottom of page