top of page

Blijf ook mentaal fit in je kot

De coronacrisis legt niet op iedereen dezelfde druk, maar we mogen de impact die het virus heeft samen met de beperkende maatregelen op onze mentale gezondheid niet minimaliseren. Daarom verspreiden we zes CORONA-basistips.

1. CONTACT MET ANDEREN BEHOUDEN

Het is normaal om je tijdens een crisis verdrietig, vol stress, verward, bang, onzeker of kwaad te voelen. Dat is ook zo voor je kind(eren). Praten met mensen die je vertrouwt en graag ziet, helpt. Neem elke dag contact op met je vrienden en familie bijvoorbeeld via e-mail, chat, telefoon of via een van de mogelijkheden tot videobellen. Maak elke dag even tijd om te bellen, Skypen, Google Hangouten of Facetimen met de grootouders, nonkels en tantes.


Kinderen kunnen op verschillende manieren op stress reageren, zoals meer aanhankelijk zijn, angst tonen, zich terugtrekken, boos worden (‘ontploffen’), bedplassen of psychosomatische klachten vertonen (buikpijn, hoofdpijn > lees onze tips). Reageer op een ondersteunende manier op het gedrag van je kind, zoek naar de behoeften erachter, luister naar hun zorgen en geef ze extra liefde en aandacht. Praat met en luister nog meer naar je kind, ook wat je kind je tussen de regels door vertel (in zijn gedrag).

Samen veel tijd doorbrengen kan er ook voor zorgen dat je teveel ‘op elkaars lip’ zit en dat frustraties opbouwen en escaleren. Het gebrek aan dagdagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld. Zorg daarom ook voor voldoende tijd alleen als je een verstikkend gevoel ervaart, tel tot 10 en denk na hoe jij en andere gezinsleden tot rust kunnen komen.


2. ONTSPANNEN EN ACTIEF BLIJVEN


Als je thuis moet blijven, zorg dan voor een gezonde levensstijl - inclusief goede voeding, regelmatige slaap en lichaamsbeweging. Blijf bewegen: ga wandelen, joggen of fietsen, misschien is een home work-out wel iets voor jou?


Gebruik geen alcohol of drugs om met je emoties om te gaan. Overdrijf niet in andere gewoontes zoals gamen, gokken of online shoppen. Neem contact met de Druglijn als je zorgen hierover hebt.


Als je je overweldigd voelt, praat dan met een hulpverlener. Het JAC, Awel, 1813, 1712 en Tele-onthaal zijn beschikbaar per telefoon, e-mail of chat.

3. RELATIVEREN EN HUMOR INZETTEN


Geef je kind feiten over wat er is gebeurd, leg uit wat er nu aan de hand is en geef ze duidelijke informatie over hoe ze hun risico op besmetting met de ziekte kunnen verminderen in woorden die ze kunnen begrijpen, afhankelijk van hun leeftijd. Lees hier onze tips om met kinderen te praten over het coronavirus of bekijk het filmpje.

Bekijk hier de versies voor personen met een beperking met aangepaste pictogrammen (snelle versie, trage versie).


Ga niet constant complottheorieën opzoeken en beperk je tot informatie uit enkele betrouwbare bronnen, zoals de website van de overheid.

En last but not least: lach! Houd de humor erin, en sta toe dat ook je kinderen wel eens de lolbroek mogen uithangen. Laat ook op kleine momenten in het dagelijks leven met een lach of glimlach zien dat je kind je blij maakt. Lachen versterkt de emotionele band tussen een ouder en een kind. Kinderen die lachen verhogen hun kansen om tot spelen te komen met anderen. Lachen lijkt dus een soort sociale lijm te zijn.

4. ONDERHOUDEN VAN EEN RITME

Veel volwassenen, maar zeker kinderen, ervaren een wegvallen van structuur en houvast. Er is ook onzekerheid over hoe lang de situatie nog zal duren. Houd je zoveel mogelijk aan vaste routines en schema's of help nieuwe te creëren in een nieuwe omgeving. Schep indien mogelijk kansen voor je kind om te spelen en te ontspannen naast de school- en andere taken die er zijn.


Een goede veerkracht begint bij voorspelbaarheid, ritme en stellen van kleine maar concrete doelen. Hoe meer structuur, hoe minder verwarrend deze periode aanvoelt.

Ga verveling tegen, bijvoorbeeld met deze tips voor kinderen. Als je geen werk verzet krijgt omdat de kinderen tieren en druk zijn, organiseer dan een grote lenteschoonmaak. Ook de kinderen kunnen hun steentje bijdragen (hier vind je klusjes geordend per leeftijd). Knutsel met wc-papier, je hebt er toch genoeg van gekocht, hamsteraar! Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het met wc-rolletjes maken. Zoveel inspiratie vind je hier.

5. NADENKEN OVER DE PRIORITEITEN

Zoals eerder al gesteld: hou je bij de feiten. Verzamel informatie waarmee u je risico nauwkeurig kan bepalen. Zoek een betrouwbare bron die je kan vertrouwen, zoals de website van de overheid en hou je aan de richtlijnen. Beperk onrust en onduidelijkheid door de tijd die je en je gezin besteedt aan het kijken naar of luisteren naar berichtgeving in de media die je als verontrustend ervaart, te verminderen.  

Maak een plan, waar je heen kan gaan en hoe je indien nodig hulp kunt zoeken voor lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Doe nu die dingen waar je al lang geen tijd voor had.

6. AANDACHT OP HET POSITIEVE RICHTEN

Maak gebruik van vaardigheden die je in het verleden hebt gebruikt en die je hebben geholpen om de tegenslagen van het vorige leven te beheersen en gebruik die vaardigheden om je te helpen je emoties te beheersen tijdens deze crisistijd.

Leer elkaar beter kennen. Het is niet altijd evident voor kinderen om aan te geven wat ze willen. Onze hoop- en wenskaartjes kunnen daarbij helpen. Print onze dagblaadjes af om elke dag met je kind te overlopen. Download ze gratis door op de afbeelding hieronder te klikken.



Richt je op solidariteit en creativiteit die vrijkomt. Zorg voor je (zwakkere) buren. Download door op de brief te klikken. Stuur een brief naar mensen in het woonzorgcentrum of ziekenhuis. Maak op de website van één een videoboodschapvoor jouw familie, vrienden of collega’s die je moet missen en wie wordt jouw boodschap uitgezonden.



bottom of page