Een hoogsensitief kind beleeft in HD

Hoogsensitiviteit bij kinderen. Je zult er vast al eens over gehoord of gelezen hebben. Maar wat is hoogsensitiviteit? Hoe herken je het bij je kind? Het opvoeden van een hoogsensitief kind vraagt heel wat van ouders. Hét hoogsensitieve kind bestaat niet, dus er zijn ook geen kant-en-klare tips die voor elke ouder met een hoogsensitief kind werken. Echter zijn er wel een aantal gemeenschappelijke succesfactoren in de opvoeding van een hoogsensitief kind. Het belang van een sensitieve opvoeding zorgt ervoor dat je hoogsensitiviteit binnen het gezin in goede banen kan leiden.


Wat is hoogsensitiviteit?


Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels. Ze zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor geluid, hoe iets aanvoelt of ruikt. Hoogsensitieve kinderen zijn ook in emoties gevoeliger, ze kunnen snel overspoeld worden door intense gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of blijdschap. Deze kinderen denken langer en intensiever na. Deze kinderen zijn creatief en slim, maar hebben meer verwerkingstijd nodig. Door hun gevoeligheid kunnen ze zich soms terugtrekken en verlegen overkomen.


Kenmerken van een hoogsensitief kind


1. Prikkelgevoelig


Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor bijvoorbeeld hoe kleding aanvoelt (denk aan de naden in de sokken en labels in de kleding), harde geluiden, pijn of geur. Ze hebben moeite met een drukke klas en een vreemde geur valt hen al snel op. De vele prikkels zijn voor hen erg vermoeiend.


Hoogsensitieve personen beleven als het ware alles in ‘high-definition’.Prikkels zijn overal. Op elk moment van de dag moeten ze prikkels (bijvoorbeeld licht, smaak, geuren, vormen en geluiden) trotseren.


2. Intense emoties


Hoogsensitieve kinderen beleven alles zeer intens. Ze kunnen intens blij zijn, maar ook intens verdrietig.


3. Nieuwsgierig


Hoogsensitieve kinderen stellen veel (diepgaande) vragen en denken net een stapje verder. Zo zijn hun acties ook niet snel impulsief, juist eerder bedachtzaam.


4. Oog voor detail


Een hoogsensitief kind ziet al snel wanneer er in een klaslokaal iets veranderd is, ook kleine veranderingen aan iemands uiterlijk zal het hoogsensitieve kind niet ontgaan.


5. Moeite met veranderingen


Structuur is voor hoogsensitieve kinderen van belang. Ze houden van voorspelbaarheid en hebben moeite met onverwachte situaties. Dit laatste geeft namelijk teveel prikkels waar ze zich niet op hebben kunnen voorbereiden.


6. Perfectionistisch


Perfectionisme is een eigenschap die je veel ziet bij hoogsensitieve kinderen. Ze onderschatten vaak hun talenten en ontwikkelen soms ook faalangst.


7. Aanvoelen stemming van anderen


Het aanvoelen van hoe een ander zich voelt, dat kunnen hoogsensitieve kinderen erg goed, ze kunnen goed inleven en medeleven tonen.


Opvoedtips voor je hoogsensitieve kind


1. Zorg voor harmonie


Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor sfeer, voor gevoelens van anderen. Help je kind door te waken voor een goede sfeer en harmonie in het gezin. Praat op een rustige en vriendelijke toon. Lees je in over het thema, door bijvoorbeeld 'Hoogsensitief opvoeden' te ontlenen in de bib.


Observeer en leer: wat zijn de elementen die je kind overprikkeld maken? Zijn ze vermijdbaar of kan je aan je hoogsensitieve kind aanleren om een situatie de volgende keer op een andere manier aan te pakken? Wat kan je doen om je kind voor te bereiden?


2. Geef je kind de ruimte


Het verwerken van informatie en zintuiglijke prikkels kost meer tijd bij hoogsensitieve kinderen. Geef je kind de tijd om te antwoorden of een taak uit te voeren.


Wanneer je kind de tijd krijgt die het nodig heeft, vindt het rust. De tijd durven en kunnen nemen is een opgave in deze jachtige samenleving vol prikkels. Door het goede voorbeeld te geven en op de pauzeknop te durven drukken, krijg je de kans om naar de kwaliteiten van je kind te kijken. Je kind leert zo dat stilstaan mag.


3. Bereid je kind voor