top of page

Dappere Draak helpt kinderen met faalangst


Vaak buik- of hoofdpijn hebben, veel last van negatieve gedachten hebben of onder hun kunnen presteren op een test of examen. Het zijn signalen die bij kinderen kunnen duiden op een onderliggende oorzaak van faalangst. Voor die kinderen is er nu een boek. Kindercoach Ines Geudens werkt dagdagelijks met kinderen en jongeren en schreef Dappere Draak.

Dag Ines. Waarom heb je ‘Dappere draak’ geschreven?

Toen ik een faalangst-trainercursus gevolgd heb in Nederland, moest ik een eindwerk maken. Aan de docent heb ik gevraagd of ik iets creatief voor jonge kinderen mocht ontwerpen. De leerkracht ging meteen akkoord. Ik schreef een powerverhaal (nvdr: dat is een verhaal waarin kinderen zich sterk kunnen identificeren met het hoofdpersonage en de ervaringen die het hoofdpersonage opdoet) over het hebben van angst en geloven in jezelf.

Rond de eerste versie van het verhaal heb ik anderhalf jaar gewerkt in mijn praktijk en gaandeweg heb ik het verhaal nog verbeterd zodat het niet enkel een boek is dat over weerbaarheid gaat maar ook elementen van mindfulness, yoga, talenten, durven vertellen en leren anders denken bevat. Doorheen mijn 23 jaar expertise in het onderwijs, het volgen van nascholingen en mijn ervaring als mama van vier kinderen is de methodiek een bundeling geworden van verschillende methodes. Veel ouders gaven op dat moment aan dat het verhaal echt bleef hangen (‘Hier moet je meer mee doen’). Ik heb dan werk gemaakt van de opmaak van het boek en nam een professionele redacteur en illustrator onder de arm. Katrien Benaets maakte al eerder prachtige tekeningen voor het boek ‘Verhalen voor gevoelige oortjes’ en de samenwerking met haar verliep ook heel vlot.

>> lees verder onder de foto

Wat is voor jou belangrijk in het opvoeden van kinderen?

De vier kinderen die ik heb opgevoed geef ik voldoende vrijheid om te zijn wie ze zijn, maar wel binnen de normen en waarden en grenzen die ik als ouder stel. Ik probeer steeds open te staan voor participatie. Wederzijds respect vind ik ook erg belangrijk.

Kinderen opvoeden om zo zelfstandig mogelijk in het leven te staan, vind ik een uitdaging voor elke ouder. Ik zal ze daarom ook steeds proberen aan te moedigen om vele dingen zelf te doen. Botsen hoort bij het leven, ik heb mijn kinderen nooit in een glazen kastje gezet. Fouten vallen en terug opstaan sterkt je karakter, dit geeft een goede voorbereiding op het latere leven.

Droomde je al lang van het schrijven van een boek?

Eigenlijk is dit nooit een droom op zich geweest. Vandaag de dag is de wereld erg resultaatsgericht en dit heeft grote gevolgen voor onze kinderen. Mijn droom is daarom vooral om kinderen met een uitdaging te kunnen helpen. In eerste instantie ging dit in mijn job als zorgleerkracht binnen de school. Daarna ben ik overgeschakeld op mijn praktijk waar ik probeer zoveel mogelijk kinderen een goed gevoel te geven onder het motto ‘ook al ben je anders of heb je een uitdaging, je mag altijd jezelf zijn’.

Ines Geudens schreef Dappere Draak.


Comments


bottom of page