Dag Alice. Wat zijn waarden die jij in de opvoeding van kinderen belangrijk vindt?
Respect: kleren, eten, vrienden, familie: ik leer de kinderen aan om alles rondom hen te respecteren. Ik hoor vaak zeggen “zo’n duur kledingstuk koop ik niet omdat er direct een vlek op gaat komen” of “na 3 weken is het toch al kapot” … ik leg aan mijn kinderen uit dat wat ze aan hebben, een pak meer heeft gekost omdat het met respect werd gemaakt. Bewust en zelfs soms onbewust, gaan ze voor dat kledingstuk zorg dragen en je mag me geloven, het werkt!
Aandacht: we geven onze kinderen aandacht, hoe klein het ook mag zijn. Mijn echtgenoot en ik hebben drukke agenda’s, werken allebei fulltime, maar 10 min per dag aandacht geven aan elk kind is mogelijk. Als ik dan merk dat ik enkele drukke weken heb gehad, verras ik de kinderen en stappen we in de auto om een dag naar de zee te gaan of naar de cinema of tentoonstelling. Zij zijn blij, en ik heb dan ook niets anders dat me kan afleiden van hen.
Communicatie: luisteren en babbelen – we hebben 3 totaal verschillende kinderen en elk van hen is zo uniek. Maar met elk van hen moeten we soms eventjes samen zitten om duidelijke afspraken te maken als we zien dat het misloopt. Soms ben ik in fout en heb ik er spijt van. Ik neem de kindjes dan allemaal op mijn schoot en leg hen uit waarom mama zo boos was. We maken dan samen een afspraak, ik excuseer mij (ik zal niet zeggen hoeveel keer ik dit al heb gedaan 😊) en we geven dan een “big group hug” op zijn Amerikaans 😊.
> lees verder onder de foto

Je bent een mompreneur, dat betekent dat je het moederschap combineert met een eigen zaak. Wat maakt jouw webshop zo uniek?
Ik denk dat ik de enige webshop heb in België waar je de aangekochte kleren kan terugbrengen als de kleren te klein zijn geworden (en dit gratis!). De klanten krijgen in ruil een aankoopbon ter waarde van 20% van de aankoopprijs van het teruggebrachte kledingstuk. De kleren worden dan weer verkocht in het tweedehands luik van de webshop. Ik heb bewust gekozen om alleen maar duurzame kledij aan te bieden. Die zijn natuurlijk duurder dan de kleren die verkocht worden in grote kledingketens en daarom moet je als webshop een zekere service bieden om zogezegd een “return on investment” te krijgen. In plaats van geld uit te geven aan grote kledingketens die alleen maar naar winst zoeken, vind ik het belangrijker om de kleine zelfstandige designers, die bijdragen tot een beter milieu en/of betere werkcondities, vooruit te helpen.
Vanwaar je liefde voor duurzaamheid?
Ik werd als kind duurzaam opgevoed. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd om vanaf dag 1 te recycleren en te sorteren. Met de tijd en met al wat we dagelijks horen op televisie, internet en in de pers, hoe kunnen we anders doen dan ervoor zorgen dat onze enige planeet leefbaar blijft? Voor ons en natuurlijk voor de volgende generaties. Als je ook ziet hoe divers en mooi onze planeet is, moeten we elk onze bijdrage leveren, hoe klein die ook mag zijn. Stap voor stap kunnen we slechte gewoontes veranderen om die diversiteit te behouden, anders lopen we allemaal snel tegen de muur aan.
Waarvan zeg jij als mama: dat nooit meer?
Ik heb een concreet voorbeeld: enkele jaren geleden hadden we een groot kerstfeest georganiseerd met heel de familie. Iedereen had een cadeau gekocht voor elk kind en we hadden een stapel cadeau’s die bijna even groot was als de kerstboom. Er lag overal papier, de kinderen waren aan het wenen omdat de ene een cadeau had gekregen en de andere niet, de ene niet mocht spelen met het cadeau van de andere enz… Sindsdien krijgen de kinderen met Sinterklaas, Kerst en voor verjaardagen 1 groot gezamenlijk cadeau. Minder papier, minder wenen, minder rondslingerend speelgoed – kortom: less is more!
Comments