Positief denken kan je leren

Klagen en zagen: we maken ons er te pas en te onpas schuldig aan, soms over futiele dingen als het weer of een onbelangrijk akkefietje, soms ook over thema’s die ons oprecht raken. In dit artikel lees je waarom een positieve mindset belangrijk is en hoe je hier stap voor stap aan kan werken.


Positief denken betekent voor alle duidelijkheid niet dat je het leven door een roze bril moet bekijken. Het gaat er niet over alle moeilijke dingen die gebeuren te verbergen of weg te duwen. Het betekent wél dat je de zaken in perspectief plaatst. Dat verdriet iets tijdelijks is dat er mag zijn, bijvoorbeeld. Dat er ook weer zonnige dagen zullen komen, of op zijn minst minder bewolkte momenten.


Tal van onderzoek toont een positieve correlatie tussen positief denken en het geluksgevoel dat mensen ervaren. Kinderen en volwassenen die positief over zichzelf kunnen denken gaan op de lange termijn een stabieler en groter vertrouwen in zichzelf krijgen, vaker het initiatief durven te nemen, zelf problemen (durven) oplossen en zich minder snel laten ontmoedigen door een teleurstelling. In hersenscans wordt vastgesteld dat optimisme wordt gekenmerkt door het ontbreken van stress.


Het goede nieuws? Positief denken, dat kan je leren.

We weten dat kinderen en volwassenen die het gevoel hebben dat ze invloed hebben op hun leven gelukkiger zijn dan anderen die menen dat het leven hen overkomt.


1 // ‘Jaag je eens wat minder op’

Soms maak je je wel eens druk om problemen die je ervaart op je werk, met vrienden of familie. Het kan gaan om kleine of grotere irritaties. Over mini-piekermomentjes of grotere piekeruren of –dagen. Over een gezonde dosis relativeringsvermogen beschikken heeft als gevolg dat je controle houdt over je eigen geluksniveau. Relativeren is: de dingen in het juiste perspectief zetten.

// Welke dingen wil jij meer relativeren?

2 // ‘Eenvoud is het hoogste wat je kan bereiken’ (Chopin)

Beleef elk moment. Het komt zoals het komt, leef intens en geniet van de kleine dingen. Onderzoek weet dat mensen die dankbaar zijn meer gelukgevoelens ervaren.

// Hoe kan jij tevreden zijn met minder? Waar ben jij dankbaar voor?


> lees verder onder het filmpje (volg op TikTok voor meer optimisme)

3 // ‘Doe dingen samen’

Omring je met mensen die je graag ziet en maak samen nieuwe herinneringen. Een connectie hebben met positief ingestelde mensen rondom je heeft een groot effect op je geluksgevoel. Sommige mensen vragen meer energie van je dan wat jullie connectie ‘opbrengt’. Omring jezelf daarom met mensen die een positieve vibe hebben en ook zo’n impact hebben op jou.

// Tegen wie ga jij vandaag 'ik zie je graag' zeggen?

4 // ‘Hoe gaat het met je? Druk druk druk…’

Het leven lijkt soms wel een wedstrijd. Denk eens na over de zaken die op jouw 'balk' liggen. Wat heb jij nodig om de balk wat vrijer te maken? Om weer wat meer te kunnen ademen? Stel je al prioriteiten? TIP: begin klein. Zoals: wat kan ik vandaag doen om mijn balk niet nog voller te laten worden?

// Wat ligt er soms teveel op jouw balk?

5 // ‘Heb je haast? Ga rustig zitten.’ (Chinees gezegde)

Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, wel omdat je perfect wil zijn. Doe niet teveel en ‘let it go’ wanneer het nodig is. Voor sommige mensen helpt het om door ademhalingsoefeningen of relaxatietechnieken dicht bij zichzelf te komen. Anderen onthaasten en laten-los door een wandeling in de natuur of een goed boek.

// Wat wil jij loslaten? Hoe pak je dat aan?


> lees verder onder de quote

6 // ‘Vertrouw op jezelf’

3 op de 4 van onze negatieve gedachten hebben toch een positieve uitkomst. Waarom leg je de focus niet op positieve, helpende gedachten? Storende gedachten brengen je op een negatief dwaalspoor. Helpende gedachten fluisteren je moed in om dingen aan te durven.

// Wat is jouw helpende gedachte van de dag?