top of page

Op vakantie met een autistische zoon


Papa David, mama Angie en hun kinderen Ben en Ken vormen samen het ‘klassieke’ gezin Paulussen uit Vlaams-Brabant. Papa David is ambtenaar en houdt van actualiteit, politiek en cultuur. Mama Angie is psychologe en gepassioneerd door natuur, cultuur en houdt van lezen en sporten. "We hebben samen twee zonen, Ken, 12 jaar en Ben, 9 jaar", zegt mama.

"Ken is een jongen met een autisme spectrum stoornis. Hij is erg intelligent maar worstelt snel met sensorische overprikkeling, vooral door zijn auditieve sensitiviteit. Daardoor mijdt Ken drukte en lawaai omdat hij daar “gek van wordt” – dixit Ken. Hij houdt vooral van stilte en rustige bezigheden zoals gamen, lezen en ontspannend zwemmen in een zwembad met zo weinig mogelijk mensen. Hij geniet tevens van intellectuele uitdagingen en wenst later wetenschapper te worden, als opvolger van zijn idolen Albert Einstein en Isaac Newton. Ben daarentegen is een sportieve spring in ’t veld. Hij zit boordevol energie en is onvermoeibaar. Hij houdt van alle sporten maar vooral van voetbal. Paulo Dybala is zijn grootste held en hij wenst later in zijn voetsporen te treden als professioneel voetballer. Daarom sport hij ook dagelijks."

Op welke manier houden jullie in de opvoeding rekening met de autisme spectrum stoornis van jullie kind?

"Als gezin houden wij heel veel rekening met de gevoeligheden van Ken en trachten wij zoveel mogelijk ondersteuning te bieden zodat de negatieve kanten van zijn autisme spectrum stoornis een zo klein mogelijke impact hebben op zijn dagelijkse leven. Daarom volgt Ken onderwijs in een aangepaste omgeving, heeft hij zijn eigen kamer waar hij tot rust kan komen en krijgt hij wekelijks de nodige ondersteunende therapieën. Daarnaast bieden wij zoveel mogelijk structuur aan en geven we uitleg en voorspelbaarheid bij het plannen van gezinsactiviteiten. Compromissen zoeken, afspraken maken en gewenst gedrag koppelen aan beloning zijn hierbij belangrijke richtsnoeren. Het is immers niet gemakkelijk om de nood aan rust voor Ken af te stemmen op de vraag naar energieke activiteiten van Ben… Toch slagen we daar meestal wel in, vooral omwille van de aanpak, achtergrond en creativiteit van mama."

Op vakantie met een kind met autisme, op welke manier pakken jullie dat aan?

"Zoals hierboven al werd aangehaald, is het vinden van een evenwicht in een gezin met een kind met autisme niet gemakkelijk. Ook bij het plannen van vakanties is dit niet evident. Wij trachten een vakantie te boeken waarin ieder gezinslid zijn gading kan vinden. Dit betekent dat elk gezinslid inspraak heeft naar zijn verwachtingen op vakantie. Wij vinden dit belangrijk omdat elk gezinslid, hard werkt en zijn vakantie dan ook echt verdient, niet in het minst Ken. Om inspiratie op te doen zoeken we vooral naar informatie op het internet. In de fase van de voorbereiding van de vakantie worden al op voorhand afspraken gemaakt, onder meer alternerend 1 dag op locatie, 1 dag op uitstap. Het spreekt voor zich dat iedereen zich engageert om zich aan de gemaakte afspraken te houden, zo niet opent dit de deur naar chaos, conflicten en stress, zaken die we op vakantie zoveel mogelijk wensen te vermijden."

Wat is jullie grappigste vakantieherinnering als gezin?

"We maken wel meer grappige zaken mee, maar de leukste was toch toen een onverwachte gast – een enorme sprinkhaan – zich toegang had verschaft tot de leefruimte en mama hiermee oog in oog stond. De reactie was hilarisch voor papa en kids…"

Wat ontroert je als ouder?

"Als ouder ontroert ons om de kinderen te zien genieten van de eenvoudige dingen en de verwondering die ze kunnen ervaren om met niet alledaagse zaken te worden geconfronteerd. Ook als onze kinderen hun grenzen verleggen, in die zin dat zij nieuwe zaken gaan ontdekken door de rust die ze vinden tijdens een vakantie. Bij wijze van illustratie denk ik aan Ken, die plots uit het niets, beslist om 100 lengtes te zwemmen en daar ook in slaagt. Als niet-sportieveling kan dit tellen! Verder is het pakkend om vast te stellen dat onze kinderen handelen naar de waarden en normen die wij hoog in het vaandel dragen. Zorgzaamheid is daar één van, en dit vonden we terug in het feit dat Ben zich tijdens een vakantie ontfermde over een aantal zwerfkatjes en deze de ganse vakantie verzorgde en koesterde. Maar, vakantie gerelateerd was ons ontroerendste moment toch bij het antwoord op de vraag naar feedback aan onze kinderen na de eerste vakantie met Eliza was here… antwoord Ken: ‘de beste vakantie ooit, alleen jammer dat er insecten waren’. Dit raakt ons in het hart, wetende hoe moeilijk hij het soms heeft in een onbekende omgeving, dat we om de dag culturele uitstapjes hebben gemaakt, terrasjes en restaurants hebben bezocht,… stuk voor stuk lastige zaken voor een kind met ASS."

>> lees verder onder de foto

Wat is belangrijk aan een vakantie voor jullie als gezin?

"Het is niet evident om elk lid van ons divers gezin tevreden te stellen met een vakantiebestemming. Aanvankelijk was dit ook zoeken en experimenteren. Zo hebben we getest met all-in vakanties in Europa, vakantieparken, B&B’s, zelfs vakantie thuis in de tuin, maar telkens was er wel een gezinslid wiens verwachtingen niet werden ingelost. Tot vorig jaar, waar we voor de eerste keer hebben geëxperimenteerd met de formule die ‘Eliza was here’ aanbiedt. De slogan, ‘waar anderen rechts gaan, gaan wij links’ sprak ons aan. Wij houden als gezin immers niet van de typische toeristische trekpleisters, met tjokvolle stranden en een vertienvoudiging van de bevolking in het hoogseizoen. Dit gaat dan meestal ook gepaard met oorverdovend lawaai in de termen van Ken, overvolle restaurants die door de drukte niet altijd even kwaliteitsvolle producten aanbieden en een overaangepaste dienstverlening die alle authenticiteit mist. Ook de overvolle hotels kunnen ons niet bekoren… Als gezin wensen wij op vakantie vooral authentieke inheemse inwoners te ontmoeten, met hen in gesprek te gaan over hun levenswijze, cultuur, hun zicht op de wereld. Daarnaast is het belangrijk dat wij als levensgenieters van een lekker wijntje en wat culinaire lokale specialiteiten kunnen genieten.

Na een grondige lectuur op de site boekten we met ‘Eliza’ een vakantie naar het Griekse eiland Lefkada. Met hun typische formule huurden wij er een villa met zwembad. De auto is steeds inbegrepen, wat uiteraard een grote meerwaarde is om aan de vakantiebehoeften van elk gezinslid te kunnen voldoen. Het was een geweldige vakantie! De beste ooit voor alle gezinsleden. De formule van ‘Eliza was here’ stelde ons in staat om flexibiliteit in te bouwen in onze uitstapjes, sportactiviteiten, restaurantbezoekjes, authentieke contacten met de lokale bevolking en de rust die de locatie bracht. Het was werkelijk prachtig! Dit jaar gingen we weer in zee met ‘Eliza was here’ maar kiezen we voor een andere bestemming. Wij hebben onze vakantiepartner gevonden en in wat wij zoeken als zeer divers gezin, is er geen betere formule. Wij zijn fan!"

Wat is voor jullie belangrijk in de opvoeding?

"Voor ons als ouder is het belangrijkste in de opvoeding dat de eigenheid van onze kinderen wordt gerespecteerd. Onze kinderen moeten immers niet beantwoorden aan de vermeende ‘standaarden’ die door ‘sociale druk’ worden opgelegd. Ook naar scholing toe zijn wij tegen het vormen van ‘eenheidsworst’ en is diversifiëren van het allergrootste belang. Het focussen op talenten is immers belangrijker dan het benadrukken van dingen die niet zo goed lopen.

Daarnaast is respect hebben voor elkaar een belangrijke waarde. Dit gaat van respect voor ouders en kinderen als naar andere culturen, geloofsovertuigingen, gelijkwaardigheid van elk individu.

Verder is authenticiteit belangrijk in de opvoeding en trachten wij onze kinderen aan te leren om de wereld en de maatschappij vanuit verschillende standpunten te bekijken. Dagelijks worden wij immers geconfronteerd met overvloed, massaproductie, presteren, stress, drukte, individualisme, materialisme, luxe, statussymbolen en andere aspecten van ons maatschappelijk bestel. Hoewel daar zeker bepaalde voordelen in kunnen gevonden worden, willen wij onze kinderen ook laten kennismaken met leefvormen die hen leren dat de zaken ook op andere manieren kunnen gebeuren en worden georganiseerd. Dit draagt volgens ons bij aan de ontwikkeling van een open geest en de bewustwording van de sociale diversiteit."

Meer info over vakanties bij Eliza was Here vind je op hun website.


Comments


bottom of page