top of page

Villa Samson: Waar dieren mensen beter maken

Victoria was een patiënte die twee maanden in het UZ Brussel verbleef wegens een langdurige ziekte. Daardoor kon ze haar huisdieren niet zien. Gelukkig was er Villa Samson, een warm huis naast het Universitair Ziekenhuis in Jette, waar gehospitaliseerde jonge en oudere patiënten kunnen genieten van momenten met hun trouwe huisdier. Voor patiënten die zelf geen huisdier hebben, is het een plek waar genezing wordt gestimuleerd via dierentherapie.


We spreken met Tanja Maes, van de UZ Brussel Foundation.


Dag Tanja, een ernstig ziek kind moeten achterlaten in het ziekenhuis is nooit leuk…


Hoe zou je zelf zijn als bezorgde ouder of grootouder? Je bezoekt jouw kind of kleinkind natuurlijk zo vaak mogelijk. Je houdt het gezelschap. En je brengt zo veel mogelijk vertrouwde dingen van thuis mee, zoals speelgoed, knuffels of boeken. Want zo’n ziekenhuisopname is vooral voor het kind erg zwaar. Zeker wanneer dat voor langere tijd is.


Is er een verhaal dat je bijblijft?


Zeker, het verhaal gaat over Victoria, een patiënt die wegens een langdurige ziekte twee maanden in het UZ Brussel moest verblijven. Die hele periode helemaal alleen in een ziekenhuiskamer, weg van haar vertrouwde thuis. Weg van haar vrienden en familie. En… weg van haar lieve honden Zoë en Théo.

Ik heb vooral een hechte band met Zoë”, vertelde Victoria. “Zij kent mij als niemand anders. Zij voelt wanneer het goed gaat met mij en wanneer juist niet. Thuis maak ik altijd lange wandelingen met haar en speel ik met haar. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet als je in het ziekenhuis ligt.

Je begrijpt dat de moeder van Victoria niets liever wilde dan het gemis van haar dochter verzachten. Ze wilde haar dochter zo graag gelukkig zien. Dé manier om dat in het ziekenhuis te bereiken diende zich al snel aan. Op de televisieschermen in haar kamer zagen Victoria en haar moeder informatie over Villa Samson. Dát sprak hen direct aan. Nergens anders in België kan je als ziekenhuispatiënt jouw eigen huisdier ontmoeten. Maar in Villa Samson dus wel. Victoria mocht van haar behandelende arts twee dagen per week naar Villa Samson. Ze deed er kaartspelletjes met mama of ze maakten wiskundeoefeningen, terwijl haar hond Zoë naast haar lag. In Villa Samson maakte Victoria ook kennis met de therapiedieren.


Waarom is het zo belangrijk voor patiënten om contact te hebben met dieren?


Een dier kan zonder woorden heel wat betekenen: troost en steun bijvoorbeeld, wanneer je voor lange tijd bent opgenomen in het ziekenhuis. Patiënten vinden ook al knuffelend warmte bij dieren: hun liefde en affectie is zijn onvoorwaardelijk. Ook patiënten die geen huisdieren hebben, kunnen in Villa Samson spelen met de huiskatten Misty, Luna en Chris, of met de andere therapiedieren. In Villa Samson vinden patiënten gezelligheid en afleiding. Daar kun je voor heel even je pijn en je ziekte vergeten.


We begrepen dat er tijdens de COVID-19 periode nog een tweede functie is bijgekomen in de Villa?


Dat klopt, Villa Samson heeft nu al enkele maanden een tweede functie gekregen. Niet alleen patiënten kunnen er terecht om therapiedieren te ontmoeten, maar sinds kort ook collega's. Medewerkers van het UZ Brussel zijn altijd al welkom geweest in Villa Samson, maar nu kunnen ze hier terecht om te praten met therapeuten en een ervaringsdeskundige in trauma. Vooral het zorgpersoneel op de COVID-afdelingen hebben heel moeilijke situaties gekend, en hebben vaak nood aan een babbel. Dit werd verder uitgewerkt en is momenteel helemaal ingeburgerd in het ziekenhuis, de collega's weten dat ze hier altijd terecht kunnen voor steun, ontlading of gewoon om eens te praten, of om gewoon even weg te zijn van het ziekenhuis. Ontdek alles over dit project en steun het via: www.uzbrusselfoundation.be/villasamson


bottom of page