Vluchtelingen blazen tweedehands kinderkleding nieuw leven in


Studio Curieus vzw is opgericht door Ella en Emma. Zij startten de organisatie om de mogelijkheid aan ouders te bieden om kleding met een gerust hart te kopen.


Dag Emma, stel jullie eens voor.


We kennen elkaar al sinds onze tienerjaren en hebben samen de opleiding voor leerkracht plastische opvoeding en project kunstvakken gestudeerd. Ella heeft deze creatieve richting verdergezet en studeert dit jaar af in de Vrije Kunsten aan Sint Lucas in Antwerpen. Na de laatste jaarstage in India, ging Emma aan de slag in de sociale sector. Tijdens haar werk bij Fedasil

Kapellen als gezins- en jongerenbegeleider kwam ze vaak in aanraking met gedreven en vooral getalenteerde mensen. Deze werden vaak niet volledig benut omwille van hun onzekere situatie.

Wanneer Emma enkele jaren later moeder werd en op zoek was naar kleding voor haar dochter die ze met een gerust hart kon kopen, bleek dit niet evident. Door haar achtergrond in mode, groeide het idee om hiermee aan de slag te gaan.


Samen zochten we naar een manier om kindermode weer duurzamer te maken, en zo is Petite Curieuse ontstaan. Een circulair kids label dat kinderkleding maakt uit tweedehands kleding en stoffen, allemaal afkomstig van giften. We gaan aan de slag met het ‘afval’ van anderen.


Onze kleermakers zijn vluchtelingen die momenteel verblijven bij Fedasil Arendonk. We werken met een klein team van 2 vaste kleermakers, Rafi en Ziba. Ze hebben veel ervaring en kennis van zaken. We leren zelf enorm veel bij van hen.


Tijdens onze zoektocht naar stoffen en kleding, botsten we vaak op vintage parels. De kwaliteit van de stuks en de originaliteit ervan konden we niet aan ons voorbij laten gaan. We hebben beiden een grote voorliefde voor vintage. Op onze webshop en offline in de winkels waarmee we samenwerken vind je een selectie van onze vondsten terug.


Jullie willen een verschil maken, lezen we op jullie website. Waarom?


Stilaan is er meer bewustwording rond onze impact op de aarde. Maar we laten nog te vaak, te veel sporen na van afval, verbruik en overbelasting.


Met ons label willen we laten zien dat mode niet belastend hoeft te zijn voor de aarde. We gebruiken geen nieuwe grondstoffen voor onze producten en recycleren wat al voorhanden is. We gaan aan de slag met ‘afval’ van anderen en werken uitsluitend met giften.


Een afgedankte jurk wordt bij ons omgetoverd tot een toffe salopette. Onlangs maakten we van kostuumvesten, waarvan de pasvorm passé was, babybroekjes. We gaan telkens op zoek naar hippe modellen en geven er onze eigen draai aan.


> lees verder onder de foto

Maar niet alleen met onze grondstoffen willen we een verschil maken. We willen dat ons label inzet op de sociale kant van mode. Een oude ambacht van onder het stof halen, opnieuw gaan voor kwaliteit en niet kwantiteit. Onze kleermakers worden betrokken bij elke stap van het proces en we houden onze productie binnen een kleine en ervaren kring.


Wat verstaan jullie onder integratie en hoe werken jullie hieraan?


Integratie betekent voor ons dat iedereen zijn plekje kan vinden binnen een samenleving, rekening houdend met zijn talenten, ervaring en krachten. Echter merken we dat er een verharding heerst binnen onze maatschappij. Het is nog te vaak een wij en zij verhaal, wat mede komt door te weinig kennis en contact met elkaar.


De angst voor het onbekende willen wij graag op een laagdrempelige manier overbruggen door er een positieve ervaring van te maken. Wij vertrekken vanuit een alom gekende ambacht en brengen hiermee mensen samen. Het biedt een kennismaking met elkaars leefwereld. We krijgen veel positieve reacties van onze omgeving. Deze zaadjes planten en mensen prikkelen om elkaar wat beter te leren kennen is voor ons een belangrijke drijfveer.