top of page

Vluchtelingen blazen tweedehands kinderkleding nieuw leven in


Studio Curieus vzw is opgericht door Ella en Emma. Zij startten de organisatie om de mogelijkheid aan ouders te bieden om kleding met een gerust hart te kopen.


Dag Emma, stel jullie eens voor.


We kennen elkaar al sinds onze tienerjaren en hebben samen de opleiding voor leerkracht plastische opvoeding en project kunstvakken gestudeerd. Ella heeft deze creatieve richting verdergezet en studeert dit jaar af in de Vrije Kunsten aan Sint Lucas in Antwerpen. Na de laatste jaarstage in India, ging Emma aan de slag in de sociale sector. Tijdens haar werk bij Fedasil

Kapellen als gezins- en jongerenbegeleider kwam ze vaak in aanraking met gedreven en vooral getalenteerde mensen. Deze werden vaak niet volledig benut omwille van hun onzekere situatie.

Wanneer Emma enkele jaren later moeder werd en op zoek was naar kleding voor haar dochter die ze met een gerust hart kon kopen, bleek dit niet evident. Door haar achtergrond in mode, groeide het idee om hiermee aan de slag te gaan.


Samen zochten we naar een manier om kindermode weer duurzamer te maken, en zo is Petite Curieuse ontstaan. Een circulair kids label dat kinderkleding maakt uit tweedehands kleding en stoffen, allemaal afkomstig van giften. We gaan aan de slag met het ‘afval’ van anderen.


Onze kleermakers zijn vluchtelingen die momenteel verblijven bij Fedasil Arendonk. We werken met een klein team van 2 vaste kleermakers, Rafi en Ziba. Ze hebben veel ervaring en kennis van zaken. We leren zelf enorm veel bij van hen.


Tijdens onze zoektocht naar stoffen en kleding, botsten we vaak op vintage parels. De kwaliteit van de stuks en de originaliteit ervan konden we niet aan ons voorbij laten gaan. We hebben beiden een grote voorliefde voor vintage. Op onze webshop en offline in de winkels waarmee we samenwerken vind je een selectie van onze vondsten terug.


Jullie willen een verschil maken, lezen we op jullie website. Waarom?


Stilaan is er meer bewustwording rond onze impact op de aarde. Maar we laten nog te vaak, te veel sporen na van afval, verbruik en overbelasting.


Met ons label willen we laten zien dat mode niet belastend hoeft te zijn voor de aarde. We gebruiken geen nieuwe grondstoffen voor onze producten en recycleren wat al voorhanden is. We gaan aan de slag met ‘afval’ van anderen en werken uitsluitend met giften.


Een afgedankte jurk wordt bij ons omgetoverd tot een toffe salopette. Onlangs maakten we van kostuumvesten, waarvan de pasvorm passé was, babybroekjes. We gaan telkens op zoek naar hippe modellen en geven er onze eigen draai aan.


> lees verder onder de foto

Maar niet alleen met onze grondstoffen willen we een verschil maken. We willen dat ons label inzet op de sociale kant van mode. Een oude ambacht van onder het stof halen, opnieuw gaan voor kwaliteit en niet kwantiteit. Onze kleermakers worden betrokken bij elke stap van het proces en we houden onze productie binnen een kleine en ervaren kring.


Wat verstaan jullie onder integratie en hoe werken jullie hieraan?


Integratie betekent voor ons dat iedereen zijn plekje kan vinden binnen een samenleving, rekening houdend met zijn talenten, ervaring en krachten. Echter merken we dat er een verharding heerst binnen onze maatschappij. Het is nog te vaak een wij en zij verhaal, wat mede komt door te weinig kennis en contact met elkaar.


De angst voor het onbekende willen wij graag op een laagdrempelige manier overbruggen door er een positieve ervaring van te maken. Wij vertrekken vanuit een alom gekende ambacht en brengen hiermee mensen samen. Het biedt een kennismaking met elkaars leefwereld. We krijgen veel positieve reacties van onze omgeving. Deze zaadjes planten en mensen prikkelen om elkaar wat beter te leren kennen is voor ons een belangrijke drijfveer.


Voor onze kleermakers is het een kans om hun passie opnieuw op te nemen. Ze doen weer waar ze goed in zijn en het laat hen kennismaken met onze maatschappij. Sinds ons project gestart is, enkele maanden geleden, is al merkbaar dat dit een positieve invloed heeft op hen. Ze komen in contact met nieuwe mensen en het geeft hen een start voor op onze arbeidsmarkt.


> lees verder onder de foto

In de toekomst willen we graag ons project verruimen en meer inzetten op het sociaal contact. We dromen van een pand waar onze kleermakers kunnen werken en mensen kunnen langskomen voor retouches, kleding te kopen of giften langs te brengen enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos...


Vanwaar jullie liefde voor duurzaamheid?


We hebben allebei een liefde voor unieke spullen, rommelmarkten afschuimen, spulletjes op de kop tikken, … We kwamen tijdens deze zoektochten altijd de leukste en creatiefste spullen tegen. Na een tijdje werd het dan ook steeds minder logisch om nog mee te gaan in fast-fashion en de consumptiedrang van onze maatschappij. Het is zo fijn om kwaliteit te kopen of net dat unieke stuk te vinden!


> lees verder onder de foto

Maar deze levensstijl richt zich niet enkel op onze kleding. Des te meer beseffen we dat onze aarde op een kantelpunt zit. Het is dringend nodig dat onze manier van consumeren en omgaan met grondstoffen veranderd. De volgende generaties mogen onze rekening niet betalen. Duurzaamheid heeft in onze ogen alleen maar voordelen; het stimuleert je creativiteit en je draagt zorg voor wat je hebt!


Wat zijn waarden die jullie in de opvoeding van kinderen belangrijk vinden?


Een waarden- en normensysteem steunt niet alleen op je gezin maar ook op je omgeving. Voor ons is het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien in een warme en sociale omgeving waarin ze geprikkeld worden om te groeien en hun horizonten te verleggen.


Binnen onze maatschappij waarin mensen vaak onder druk staan om te presteren is het voor ons eens zo belangrijk om in je gezin dicht bij je kind te blijven staan, met veel liefde voor elkaar. Je kind een warm en veilig nest geven waarbinnen respect, vertrouwen en openheid centraal staat.

Daarnaast is het stimuleren van creativiteit ook een belangrijk onderdeel van een opvoeding. Samen met je kind op ontdekking gaan en de wereld van de kunst instappen is een geweldige reis.


> lees verder onder de foto

Wat is er nodig om van deze wereld een beter plekje te maken?


Rond deze periode van het jaar wordt daar erg veel bij stilgestaan. In onze ogen kan de wereld gebaat zijn bij wat rust en zorg voor elkaar. Als we samen bewuster omgaan met onze spullen en mensen rondom ons, zou dat een groot verschil maken. Stap voor stap richting een duurzame manier van leven, dat lijkt ons een goed idee. Wanneer iedereen voor zichzelf al enkele kleine acties zou ondernemen zoals; minder afval produceren, eerlijke producten kopen, vervoersmogelijkheden herbekijken, minder vlees eten, lokaal kopen, ... schieten we al een heel eind op.

Meer info over het project vind je op petitecurieuse.be. Foto's: Ann Carpentier.


bottom of page