top of page

Complimenten


Complimenten zijn een manier van positieve feedback geven aan een kind. Zo leren ze ‘gewenst’ gedrag aan, dat ze op de goede weg zitten. Complimenten versterken de band tussen gezinsleden én geven een boost aan het zelfvertrouwen van het kind. Het is erg fijn een opvoedingsfiguur in de buurt te hebben die opmerkt dat je als kind iets goed doet.

Er wordt wel eens beweerd dat een teveel aan complimenten kinderen zou verwennen. Dat klopt niet, zolang je de complimenten goed richt op gedrag dat je ziet. Een kind dat steeds hoort ‘Wat ben je toch slim!’ zal dit op termijn als vanzelfsprekend gaan beschouwen en misschien wel minder moeite gaan doen. Druk je tevredenheid uit over ‘die bepaalde test rekenen’.

Hoe pak je dat eigenlijk aan, een compliment geven?

  • Pas je lichaamstaal en intonatie aan. Lach en praat op een enthousiaste manier.

  • Benoem precies wat je goed vindt aan het gedrag van je kind. Bijvoorbeeld, wanneer je zoon braaf speelt terwijl je zijn zusje aankleedt en je zegt “Goed zo, jongen!”, dan weet hij niet wat hij goed gedaan heeft. Daarom is het belangrijk om het gedrag specifiek te benoemen.

  • Zeg steeds hoe blij je bent met het gedrag en wat de gevolgen van het gedrag zijn. Bijvoorbeeld: “Wat ben ik blij dat je braaf gespeeld hebt terwijl ik je zusje aankleedde! Nu kunnen we meteen naar het park vertrekken.”

  • Verwoord het compliment positief. Zeg niet “Goed dat je eens niet schreeuwde aan tafel”, maar “Wat goed van je dat je vanavond rustig je bordje hebt leeggegeten.”

  • Een compliment kan je ondersteunen door een fysieke aanraking zoals een knuffel of een schouderklop.

  • Complimenten geef je best meteen na het positief gedrag. Eventueel kan je het nog eens herhalen op het einde van de dag als je jouw kind in bed legt.

  • Pas de manier van complimenten geven aan aan de leeftijd van jouw kind.

  • Grote, maar ook kleine dingen verdienen aandacht en goedkeuring.

bottom of page