top of page

Seksuele ontwikkeling


Kinderen ontwikkelen op alle vlakken, dus ook op seksueel vlak. Het is aan de ouders om ook hun seksuele ontwikkeling te begeleiden. Dit doe je door onder andere ervoor te zorgen dat het thema geen taboe wordt en er open over te praten. Op die manier krijgen kinderen informatie over gezonde seksualiteit en waarden en normen hierrond.

Het is belangrijk het thema aan te kaarten op het niveau van je kind. Maar waar bevinden kinderen zich in de seksuele ontwikkeling op verschillende leeftijden?

  • Kleuters (3-6 jaar) beginnen het verschil te beseffen tussen de twee geslachten en het rollenpatroon wordt duidelijker. Ze kunnen oneiding veel vragen stellen over hun lichaam en van waar baby’s komen. Ze ontwikkelen hun eerste vriendschappen en kunnen een voorkeur voor iemand hebben, wat vaak beschouwd wordt als de “eerste verliefdheid”. Kinderen leren nu best al hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren.

  • In de lagere school (6-11 jaar) worden kinderen zich bewust van de sociale norm rond seks, waardoor ze minder openlijk erover gaan praten of zelfs heel verlegen kunnen zijn. Ze zijn nieuwsgierig naar volwassen seksualiteit en begrijpen de voortplanting. Je kan gerust met hen ook al praten over de gevaren op het internet en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  • Tieners (12-14jaar) staan aan het hoogtepunt van de seksuele ontwikkeling omdat de puberteit begint. De geslachtshormonen en seksuele verlangens nemen toe. De stap naar geslachtsgemeenschap wordt voorgegaan door vele andere stadia, bijvoorbeeld tongzoenen en strelen.

  • Jongeren (15-17 jaar) krijgen ook meer interesse in een standvastige relatievorm waarin trouw en respect belangrijk zijn. Ongeveer de helft van hen zet in deze fase de stap naar geslachtsgemeenschap. Nu zouden jongeren alles moeten weten over seks, voortplanting, anticonceptie en soa’s.

Meer informatie online kan je o.a. vinden op seksualiteit.be en sensoa.be.

bottom of page