top of page

Kledinggeld


Ooit moeten jongeren op hun eigen benen staan, ook financieel. Om dit te oefenen geven veel ouders zakgeld. Bij pubers komt hier ook vaak het systeem van kledinggeld bij.

  • Kleding is vaak belangrijk voor tieners. Ze denken dus beter na over een aankoop, leren uitgaven plannen, keuzes maken, geld sparen voor een grotere aankoop,…

  • Werk stapsgewijs. In het begin hebben ze nog ondersteuning nodig: Wat kost ongeveer hoeveel? Wanneer wat aankopen? …

  • Maak afspraken: Wat moet er gekocht worden van het kledinggeld? Horen ondergoed en sokken erbij? Gaat het ook over grote aankopen (vb. winterjas) of voor speciale gelegenheden (vb. huwelijk van een familielid)?

  • Bepaal wanneer het geld wordt gegeven. Afhankelijk van de leeftijd en maturiteit van de jongere kan je er voor kiezen om het geld maandelijks te storten/cash te geven of bijvoorbeeld driemaandelijks.

  • Bepaal het bedrag. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting in Nederland krijgen jongeren gemiddeld €50 per maand. Uiteraard spelen een aantal factoren, zoals financiële draagkracht van de ouders, mee.

  • Van fouten leren jongeren. Hou vast aan de afspraken, op = op.

  • Probeer hun zelfstandigheid en keuzevrijheid te respecteren. Zo is het best mogelijk dat je tiener iets koopt dat je zelf niet mooi vindt. Als het de spuigaten uitloopt, zoals enkel kleding kopen die ze niet op school kunnen dragen, kunnen er wel afspraken gemaakt worden.

bottom of page