top of page

Meertalig opvoeden


Meer en meer komen kinderen in situaties van meertaligheid terecht. Mama en papa hebben een verschillende moedertaal of beide ouders zijn niet nederlandstalig. Tegenwoordig is het ook vaak een bewuste keuze van ouders om hun kind tweetalig op te voeden. Aangezien het opgroeien met verschillende talen in fasen gebeurt, kan het langer duren voor meertalige kinderen beginnen te praten. Maar het biedt veel voordelen en je geeft je kind een mooi geschenk.

  • Wees consequent: Als je kiest voor een taal, blijf je er ook best bij. Als de gekozen taal niet jouw moedertaal is, zorg er dan voor dat je ze voldoende beheerst om vol te houden.

  • Schep duidelijkheid voor je kind. Bijvoorbeeld, “Mama spreekt Nederlands, maar papa spreekt Frans” of “Thuis spreken we Arabisch, maar op scholen spreken we Nederlands”.

  • Zorg voor verschillende situaties waarin je kind met de ‘andere taal’ geconfronteerd wordt. Koop boeken of DVD’s in die taal of zoek contact met andere kinderen die de taal spreken.

  • Als je zelf wel Nederlands spreekt, moet je je kind gemotiveerd houden. Anders kan hij/zij denken: “Mama verstaat toch Nederlands, waarom dan de andere taal spreken?”

  • Wees positief en betrokken bij alle talen waarmee je kind geconfronteerd wordt.

Online kan je meer info vinden op deze website.

Er bestaan ook boeken rond dit thema, o.a. “Hoe kinderen meertalig opgroeien” van E. Burkhardt e.a. of “Oetsiekoetsie. De meest gestelde vragen over kindertaal en meertalig opvoeden” van M. Verrips e.a.

bottom of page