top of page

5 tips om je kind meer te laten bewegen


Heel wat redenen zorgen ervoor dat kinderen soms minder bewegen. Er wordt meer tijd doorgebracht achter de TV, het is te druk op straat, buren klagen over lawaai of kinderen zijn niet op de hoogte van het sportaanbod in hun buurt.

Beweging heeft een positieve invloed op de gezondheid van kinderen. Regelmatig bewegen prikkelt de lichamelijk-motorische ontwikkeling, stimuleert creativiteit en fantasie, is vaak onderdeel van een sociale activiteit én zorgt voor een betere nachtrust!

  • Kinderen zullen niet gaan bewegen omdat het goed is voor hun gezondheid, maar wél omdat ze het fijn vinden. Grijp daarom elke kans tot beweging en zorg voor uitdaging. Plan actieve bewegingsmomenten in en creëer een veilige, aantrekkelijke omgeving, zéker voor de allerkleinsten.

  • Praat met adolescenten over gezondheid en beweging. Wijs je tiener op de leuke aspecten, zoals met vrienden tijd doorbrengen. Maak indien nodig afspraken over de schermtijd - tijd te spenderen voor de TV en computer.

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Zorg ervoor dat je gezonde keuzes zichtbaar zijn voor je kind. Vermijd liften maar loop trappen, snijd het onderwerp tijdens etenstijd aan of neem de fiets in plaats van de auto. Ken je VCP (Vital Cycling Power) al? Hun doel is om ervoor te zorgen dat Belgen fietsen als een levenswijze gaan zien.

  • Beweeg samen. Verstoppertje spelen, tikkertje, hinkelen of voetballen, je kind zal het fantastisch vinden om dit samen met een betrokken mama of papa te doen. Ga op stap naar een park, speeltuin, wei of bos in de buurt. Aanvaard dat buiten spelen vaak samen gaat met vuile kleren en handjes vol zand. Leg desnoods propere kleding of een handdoek klaar aan de deur.

  • Overdrijf niet, leg geen druk. Kinderen dwingen om dingen te doen die ze niet willen, heeft geen zin. Integendeel loop je zo het risico om een afkeer bij kinderen te stimuleren. Niet elk kind is een Usain Bolt of Serena Williams.

bottom of page