top of page

Gevaarlijke speeltuinen zorgen voor gezonde kinderen


Er zijn vele mogelijke manieren waarop kinderen in de 'million dollar playground' in Vancouver kunnen vallen en zich pijn kunnen doen. 'Dat het gevaar in vele hoeken schuilt, is goed' zegt een vooraanstaande professor.

'Kinderen die veilig spelen als ze jong zijn zullen in hun latere leven vaker tekens van depressie en angst tonen. Door kinderen risico's te laten nemen, zorgen we ervoor dat we een generatie kinderen opvoeden die zich comfortabel voelen met het proberen van nieuwe dingen, creatief zijn en het ok vinden dat ze soms falen'.

De speeltuin in Vancouver heeft o.a. een 10 meter hoge boomhut en kabelbanen van wel 35 meter lang. Die risico's nemen is goed voor de ontwikkeling van kinderen want het leert hen hoe ze zichzelf moeten beschermen in omgevingen die hen uitdagen.

'Het idee dat kinderen beschermd moeten worden van alle risico's op verwondingen is een vaak voorkomende misvatting bij ouders. Onderzoek wijst uit dat wanneer kinderen meedoen met spontane buitenspelletjes, ze bekwamer zijn om zich aan te passen aan hun cultuur, aan de samenleving en aan de wereld. Ze ontwikkelen fijne en grove motorische vaardigheden. Ze leren onderhandelen en problemen oplossen. Ze oefenen hun verbeelding."

bottom of page