top of page

Kinderen met voelsprieten merken wat anderen voelen

Hoogsensitieve kinderen beleven alles in high definition. Dit komt door een klein deeltje in de hersenen, de amygdala (dat zorgt voor de verwerking van prikkels) extra goed werkt. Hierdoor krijgen ze alle prikkels veel sterker binnen en waarnemen ze veel intenser. Er is niet zoiets als hét hoogsensitieve kind. Bij elk kind kent hoogsensitiviteit een andere uitingsvorm. Het kan gaan om heel sterk emoties herkennen bij anderen, geuren, smaken of harde geluiden overgevoelig waarnemen.


Het opvoeden van een hoogsensitief kind vraagt heel wat van ouders. Hét hoogsensitieve kind bestaat niet, dus ook geen kant-en-klare tips die voor elke ouder met een hoogsensitief kind werken. Echter zijn er wel een aantal gemeenschappelijke succesfactoren in de opvoeding van een hoogsensitief kind. Het belang van een sensitieve opvoeding zorgt ervoor dat je hoogsensitiviteit binnen het gezin in goede banen kan leiden.

1. Word je bewust van je hoogsensitiviteit van je zoon of dochter

Zoek het juiste tempo van je kind. Zo zal het zich aanvaard voelen. Forceer niet. Benader hoogsensitiviteit niet als een ziekte of stoornis. Het heeft net ook veel krachten in zich. Lees samen met je kind - op kindermaat - over het kenmerk. Ontdek hier onze boekentips.

2. Weet dat verandering geen evidentie is

Hoogsensitiviteit en het gedrag dat er bijhoort, kan niet zomaar veranderd worden. Hoogsensitieve kinderen kunnen wel leren omgaan met hun karaktereigenschap.

3. Laat je ondersteunen

Wissel ervaringen uit met andere kinderen en ouders. Maak gebruik van wat werkt bij de ander. Praten is gratis. Laat familie, vrienden, leerkrachten weten waar je kind concreet nood aan heeft, zonder hoogsensitiviteit als label te gebruiken. 'It takes a village, to raise a child'.

4. Vermijd druk

Moeten, tijdsdruk... Voorzie voldoende tijd en ruimte zodat je kind minder druk ervaart. "Als ouders krijgen we het gevoel er niet aan te kunnen ontsnappen. Het is van moeten. Het wordt haast een competitie om het ideale kind op te voeden."


>> lees verder onder de foto

5. Een duwtje in de rug of bescherming nodig?

Dit is een van de grootste evenwichtsoefeningen in het opvoeden van een hoogsensitief kind. Alle kinderen hebben uitdaging nodig. Anders verdwijnt motivatie als sneeuw voor de zon. Hoogsensitieve kinderen hebben echter nood aan uitdagingen die haalbaar zijn. Wat je als ouder kan doen, is oog hebben voor de kleine stapjes. Bevestiging en complimenten wanneer het goed gaat, zijn hierbij cruciaal.

6. Zorg voor orde in de chaos

Dit kan zijn op gebied van het maken van taken, maar ook zorg je als ouder best voor voorspelbaarheid. Als ouder sta je best stil bij veranderingen en probeer je zo goed mogelijk een (dag)structuur aan te bieden.

7. Observeer en leer

Wat zijn de elementen die je kind overprikkeld maken? Zijn ze vermijdbaar of kan je aan je hoogsensitieve kind aanleren om een situatie de volgende keer op een andere manier aan te pakken?

8. Kijk eens vanuit een hoogsensitief perspectief

Welke prikkels vallen jou op? Probeer je te verplaatsen in je kind. Observeer en ontdek op welke manieren je kind overprikkeld raakt.

9. Leer je kind omgaan met zijn of haar hoogsensitiviteit

Bespreek met je kind welke activiteiten hen rustig kunnen maken. Het kan ook goed zijn om je kind aan te leren hoe ze hun noden aan anderen kunnen duidelijk maken. Leer je kind zijn binnenkant ontdekken (dit kan bijvoorbeeld via onze positieve tools).

10. Geef ruimte voor rust

Een hoogsensitief kind heeft de nood om zich te kunnen terugtrekken. Prikkels die intenser binnenkomen, vragen immers heel wat energie. Tot rust komen kan gebeuren op een rustige plek, maar dat kan ook zijn door iets rustig te doen. Zo zorg je ervoor dat je kind niet overprikkeld raakt.

11. Besteed aandacht aan de sociale ontwikkeling

Het gebeurt dat hoogsensitieve kinderen minder vrienden hebben en meer moeite ondervinden in het aangaan van nieuwe sociale contacten. Praat hierover met je kind, maar ook met anderen (zoals andere ouders of de leerkracht) en werk rond sociale vaardigheden of het opbouwen van zelfvertrouwen als jij of je kind dit nodig vinden, eventueel met hulp.

12. Heb oog voor de kwaliteiten

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak heel creatief. Laat je kind doen waar het goed in is, waar het iets aan heeft en vooral: waar het zich goed bij voelt.


> BOEKENTIPS VOOR OUDERS & KINDERENComments


bottom of page