top of page
pexels-ksenia-chernaya-6021517.jpg

kinderen rouwen ook.

Hoe praat ik met mijn kind over rouw?

Geef je kind juiste en volledige informatie, op het ontwikkelingsniveau van het kind. Hou rekening met de leeftijd van je kind. Antwoord eerlijk en eenvoudig op vragen van kinderen en selecteer de info die je daarbuiten geeft. Gebruik woorden als gestorven of dood, verbloem de situatie niet en vermijd vergelijkingen met slapen.

 

Probeer enerzijds de verlieservaring te ‘herbeleven’ door herinneringen op te halen, in te gaan op vragen van je kind. Probeer anderzijds ook vooruit te blikken door samen na te denken hoe deze verlieservaring een plaats kan krijgen in het leven van het kind.

 

Zorg dat je kind voldoende tot rust kan komen.

Antwoord eerlijk op vragen. Het is niet erg als je niet (meteen) kan antwoorden. Soms stellen kinderen oppervlakkige vragen die eigenlijk een andere behoefte dienen. Achterhaal daarom de ‘vraag achter de vraag’. Betreft het een zuiver informatieve behoefte (geef die info) of is het een vraag gedreven door angst op zoek naar geruststelling (wees present)?

Let op signalen bij je kind. Dit kunnen verbale signalen zijn, maar ook non-verbale signalen. Veranderend gedrag of psychosomatische klachten (buikpijn, hoofdpijn) verraden heel wat.

Durf zelf ook vragen stellen die polsen naar de beleving en gedachten van je kind. Erken de gevoelens en behoeften van je kind.

 

Het is normaal dat een kind afwisselend de realiteit van het verlies bewust ‘herbeleeft’ en op andere momenten niet wil denken aan het verlies, het zelfs wil vermijden. Deze combinatie is iets wat zeer typerend is voor een gezond rouwproces. De realiteit van het verlies opnieuw beleven gaat bijvoorbeeld over herinneringen beschrijven, praten over de dierbare, huilen, zorgen maken, een kerkhofbezoek.

 

“In een rouwproces beweeg je heen en weer tussen herbeleven en vermijden, soms binnen enkele dagen, soms in dezelfde minuut. Beide strategieën zijn nodig, want de ene dimensie roept de andere op of maakt de andere juist mogelijk of draaglijk. Door bijvoorbeeld een tijdje je leven weer op te pakken of met je verstand een probleem op het werk op te lossen, kan je het later weer beter aan om je opnieuw te begeven op de emotionele achtbaan van het verlies.” (CAW de Kempen. (zd). Tips en informatie over het verwerkingsproces van een dierbare na een schokkend verlies. Centrum voor Algemeen Welzijnswerk.)

Schermafbeelding 2021-04-30 om 12.57.44.png

Over jou. Omdat ik je nooit vergeet.

bottom of page