top of page
pexels-misha-voguel-7326712.jpg

kinderen rouwen ook.

Hoe vertel ik aan mijn kind dat er
iemand gaat sterven?

Sommige onderwerpen bespreken we liever niet met kinderen. Omdat het niet makkelijk is om te bespreken. Doodgaan is zo’n onderwerp.

 

Vertellen dat iemand gaat sterven is geen nieuws dat je aan een kind wil vertellen omdat het iets is dat je niet kan oplossen. Vaak begrijpen we als volwassene zelf niet goed waarom iemand doodgaat, of hoe we hiermee om moeten gaan. Daarom kan het best spannend zijn om het gesprek met je kind hierover aan te gaan.

 

Vertel het zoals het is. De dood is de dood en dat is hard. Wees zo concreet mogelijk. Je kan je kind niet beschermen tegen verdriet. Doodgaan hoort nu eenmaal bij het leven.

 

Een kind heeft behoefte aan duidelijkheid ook als dat confronterend is. Als je informatie weglaat dan gaat een kind dat met eigen fantasie invullen en die fantasie is vaak erger dan de werkelijkheid.

Als je praat met je kinderen over doodgaan, dan kunnen volgende tips misschien helpen. Hou rekening met de leeftijd van je kindje. 

 

- Betrek je kind bij de situatie. Als je weet dat er iemand op sterven ligt, hou dit dan niet achter. Laat het kind mee wennen aan het feit dat een dierbare zal wegvallen. Vertel ook wat er zal gebeuren als die persoon ook effectief is gestorven. Probeer zowel de praktische als de emotionele aspecten te benoemen. 

 

- Geef je kind de tijd om te wennen aan de boodschap. Een kind stelt zijn vragen soms op de meest gekke momenten. Probeer dan toch even tijd te nemen om  te luisteren en antwoorden te zoeken op de vraag. 

 

- kijk samen naar een film zoals Bambi of 'The Lion King'. Grijp het moment waarop er een personage sterft aan om hierover in gesprek te gaan. 

 

- laat je kind vooral gewoon kind zijn. Het is normaal dat kinderen tussen de tranen door willen spelen of lachen met een grappige film. 

Schermafbeelding 2021-04-30 om 12.57.44.png

Over jou. Omdat ik je nooit vergeet.

bottom of page