top of page
action-adventure-climbing-daylight-30304

hulp nodig?

Wanneer hulp zoeken?

 

Voldoende rust, een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen ervoor zorgen dat je klachten niet uitmonden in een ernstiger probleem. Aan een goede geestelijke gezondheid kun je dus zelf werken. Maar soms is dat niet genoeg. Soms heb je hulp nodig van buitenaf.

 

Dringende hulp

 

Je huisarts is de spil in de zorgverlening. Als je een dringend advies nodig hebt, kun je altijd bij hem terecht. Hij kent jou en je kunt hem in alle vertrouwen vertellen over je problemen. In het weekend, op feestdagen of 's nachts is je vaste huisarts niet altijd bereikbaar. Dan neem je best contact met de huisartsenwachtdienst. Daar kun je een dokter van wacht zoeken in je regio.

 

In geval van nood kan men ook naar de spoeddienst van het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Op de sociale kaart vind je het adres van alle spoeddiensten in Vlaanderen. (Tik daarvoor in het tekstvakje 'wie of wat zoek je' de zoekterm 'spoedopname' in.)

Misschien heb je liever een telefonisch contact? Zowel Tele-Onthaal (via het gratis en anoniem telefoonnummer 106) als de Zelfmoordlijn via telefoon op het gratis en anoniem nummer 1813. Beide lijnen zijn 24/7 beschikbaar. Beide organisaties zijn ook via (anonieme) chat bereikbaar

.

Jongeren kunnen terecht bij Awel (de vroegere kinderen- en jongerentelefoon), telefonisch (via het gratis en anoniem nummer 102) of via chat (elke weekdag tussen 16u en 22u). Ook op Zelfmoord1813 is heel wat hulp voor jongeren te vinden.

Heb je vragen over (eender welke vorm van) geweld? Geweld gezien of zelf meegemaakt? Dan kan je terecht op het gratis en anoniem nummer 1712 en op hun website.

 

Huisarts

Als je vreest dat er meer aan de hand is, kun je steeds terecht bij je huisarts. Op basis van je klachten kan je dokter een bepaalde diagnose stellen of je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.
 

CAW


In een CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) kan je terecht als je moeilijkheden ervaart in je persoonlijke leven. Dat kunnen financiële moeilijkheden zijn, problemen in je relatie of familie, of klachten die te maken hebben met verlies, eenzaamheid, stress, verslaving. Ook daders en slachtoffers van een misdrijf kunnen hier begeleiding krijgen. Het CAW heeft ook vluchthuizen voor familiaal geweld. 

 

Een CAW-team bestaat doorgaans uit maatschappelijk werkers en (relatie)therapeuten. 

 

De hulp is altijd gratis. Enkel wanneer je opvang nodig hebt, betaal je een dagprijs. Als je hiervoor te weinig middelen hebt, betaalt het OCMW dit verblijf voor je.

Indien nodig verwijst het CAW je door naar andere instellingen of hulpverleners.

JAC


Voor personen jongeren dan 25 jaar zijn er de JAC's. Een Jongeren Advies Centrum kan je bereiken door te mailen, te bellen, te chatten, of door gewoon eens langs te gaan.

CLB


In een CLB, waar begeleiding gratis is, kan je terecht in alle vertrouwen, ook los van de school. Het CLB kent de weg in de hulpverlening goed en zal je doorverwijzen als dit nodig zou zijn. Het CLB kan daarbij dan de schakel zijn tussen deze hulpverlening en je school. Je kan terecht in het CLB dat samenwerkt met jouw school. Het adres van dit CLB kan je via deze weg vinden.

CGG


De Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) begeleiden jaarlijks meer dan 50.000 mensen met ernstige psychische en/of psychiatrische problemen. Kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen kunnen er terecht voor een consult op afspraak (niet voor opname). Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door uw huisarts of het CLB.

Meer?


Meer mogelijkheden om hulp te zoeken vind je via deze website.

bron: geestelijk gezond vlaanderen

#SamenPositief

EEN INITIATIEF VAN ZITDAZO VZW

CONTACTEER ONS

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

  • Facebook
  • Spotify
  • iTunes
  • Instagram
bottom of page