top of page
blur-close-up-focus-ground-401213.jpg

zorgen voor jezelf

Vertrouw op je gevoel en leef van dag tot dag

Twijfel niet aan jezelf. Je weet vaak meer dan je zelf denkt. Je hoeft je niet altijd sterk te houden ook al denk je dat dit moet. Je gevoelens zijn belangrijk: ze geven aan hoe het met je gaat. Cijfer ze daarom niet weg. Je bent wie je bent, en dat is maar goed ook. Want zo zijn we allemaal anders. Ieder z'n eigen ding. Vertrouw in jezelf, met oog voor je talenten. Aanvaard wie je bent en vooral: wees niet zo streng voor jezelf en anderen. Hou je gevoelens niet voor jezelf maar praat erover en zoek uitlaatkleppen.

Beleef elk moment. Het komt zoals het komt, leef intens en geniet van de kleine dingen. Onderzoek weet dat mensen die dankbaar zijn meer gelukgevoelens ervaren.

3 op de 4 van onze negatieve gedachten hebben toch een positieve uitkomst. Waarom leg je de focus niet op positieve, helpende gedachten? Storende gedachten brengen je op een negatief dwaalspoor. Helpende gedachten fluisteren je moed in om dingen aan te durven.

Maak het niet te druk en let it go

Het leven lijkt soms wel een wedstrijd. Denk eens na over de zaken die op jouw 'balk' liggen. Wat heb jij nodig om de balk wat vrijer te maken? Om weer wat meer te kunnen ademen? Stel je al prioriteiten? TIP: begin klein. Zoals: wat kan ik vandaag doen om mijn balk niet nog voller te laten worden?

Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, wel omdat je perfect wil zijn. Doe niet teveel en ‘let it go’ wanneer het nodig is. Voor sommige mensen helpt het om door ademhalingsoefeningen of relaxatietechnieken dicht bij zichzelf te komen. Anderen onthaasten en laten-los door een wandeling in de natuur of een goed boek.

Blijf niet met vragen zitten

Het is normaal dat je vragen hebt. Je hebt zeker het recht om ze te stellen. Anderen kunnen je helpen met ontdekken wat er met je ouder aan de hand is. Wanneer je problemen hebt, of je raar voelt, kan je door met anderen te praten het gevoel krijgen niet de enige te zijn die het moeilijk heeft. Of het is eens leuk dat er iemand naar je luistert. Dat kan dan een goede steun zijn voor je.

 

Je kan praten met mensen die je goed kent en vertrouwt, of net met iemand die buiten je gezin staat.

Je treft geen schuld

 

Het is niet jouw schuld dat je je niet goed in je vel voelt of voor jezelf zorgt.

Soms maak je je wel eens druk om problemen die je ervaart op je werk, met vrienden of familie. Het kan gaan om kleine of grotere irritaties. Over mini-piekermomentjes of grotere piekeruren of –dagen. Over een gezonde dosis relativeringsvermogen beschikken heeft als gevolg dat je controle houdt over je eigen geluksniveau. Relativeren is: de dingen in het juiste perspectief zetten.

Sluit je niet op/af

Als het je thuis te veel wordt, zoek dan even de weg naar buiten. Ga iets doen dat je graag doet, zoek een hobby, spreek af met andere mensen of probeer eens iets nieuws uit. Laat de buitenwereld zien dat je er bent en neem voldoende tijd voor jezelf. Beweeg maar gun jezelf ook rust.

Concentreer je op de dingen die je graag doet, en de dingen die je hoopt. Onze gedachten bevatten veel kracht. Wanneer je regelmatig bewust stilstaat bij positieve gedachten, kan dit zorgen voor een verhoging van de kwaliteit van leven. Denk niet aan wat je niet hebt, maar wees blij en geloof in wat kan komen. Want zonder hoop zet je geen eerste stap.

Zoek steun bij je omgeving

Zoek naar personen in je buurt waar je je goed bij voelt. Dit zijn mensen die je kan vertrouwen en waar je je verhaal tegen kan vertellen. Misschien is het wel een leerkracht waar je mee kan opschieten, een buurman of een familielid, een vriend of vriendin? Of iemand die in dezelfde situatie zat als jij? Zoek steun. Het is niet egoïstisch dat je ook aan jezelf denkt. Reken op je vrienden en vriendinnen.

 

Omring je met mensen die je graag ziet en maak samen nieuwe herinneringen. Een connectie hebben met positief ingestelde mensen rondom je heeft een groot effect op je geluksgevoel. Sommige mensen vragen meer energie van je dan wat jullie connectie ‘opbrengt’. Omring jezelf daarom met mensen die een positieve vibe hebben en ook zo’n impact hebben op jou.

#SamenPositief

EEN INITIATIEF VAN ZITDAZO VZW

CONTACTEER ONS

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

  • Facebook
  • Spotify
  • iTunes
  • Instagram
bottom of page