top of page

Positief ouderschap


Inmiddels brachten we al vele malen onze lezing over positief opvoeden voor ouders, leerkrachten en andere opvoedingsfiguren. Voor ons Alfabet van de Opvoeding geven we graag enkel kerngedachten die we hierin verwerkten mee:

  • De basis van positief opvoeden bestaat uit duidelijkheid en veerkracht. Met duidelijke verwachtingen creëer je een veilig kader voor kinderen om zich te ontwikkelen. Veerkracht vormt het vermogen van kinderen om in moeilijke situaties verder te gaan.

  • Positief handelen in ouderschap kan o.a. door te stimuleren, aanmoedigen, aandacht geven, prijzen en belonen.

  • Richting geven aan gewenst gedrag kan naast de bovengenoemde dingen ook door de techniek van negeren en time-out. Verder geef je als ouder ook richting door de zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen te vergroten en model te staan voor kleine en grote dingen in het dagelijkse leven.

  • Consequent zijn betekent dat op hetzelfde gedrag steeds dezelfde reactie volgt. Het erkennen van gewenst gedrag heeft een beter effect dan het bestraffen van ongewenst gedrag. Toch zal je als ouder merken dat straffen soms nodig is. Het is ook belangrijk om met je partner steeds op één lijn te zitten hierover.

bottom of page