top of page
pexels-kat-jayne-568027.jpg

kinderen rouwen ook.

Is mijn kind oud genoeg om mee te gaan naar de begrafenis?

Elk kind is anders, net zoals elke situatie. Ga in gesprek met je kind. Vertel aan je kind op een open en eerlijke manier wat er staat te gebeuren. Vertel dat er geweend zal worden, dat je als ouder mogelijks ook zal wenen.

 

Probeer heel transparant te zijn over hoe een begrafenis eruit ziet en welke emoties hierbij zouden kunnen horen. Ga samen met je kind na of er een ‘vluchtroute’ is. Is er bv een tante of een vriend in de uitvaartplechtigheid die samen met je kind even naar buiten kan als het te moeilijk wordt?

 

Daarnaast is het belangrijk om met je kind te bekijken of het een deel wil uitmaken van de begrafenisplechtigheid. Afhankelijk van wie er wordt begraven zal je kind een rol willen spelen. Verplicht het nergens toe, maar stel het eventueel wel voor. Het kan een belangrijke stap zijn in het rouwproces. (lees ook: waaraan merk ik dat mijn kind rouwt?)

 

Sommige kinderen willen graag mee om afscheid te nemen. Anderen net niet. Ze kunnen bijvoorbeeld op een later moment ook mee naar de begraafplaats gaan als ze dat wel zien zitten.

Schermafbeelding 2021-04-30 om 12.57.44.png

Over jou. Omdat ik je nooit vergeet.

bottom of page